Документална изложба под мотото „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, бе открита днес във Военния клуб в Шумен. Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

В изложбата са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Изложбата бе открита от областния управител Стефан Желев. „Изложбата ни дава един факт, който е преломен в нашата история – младата българска държана приема своята първа Конституция. С този акт България поставя началото на държавността и поставя България в Европа“, заяви Стефан Желев. След това началникът на Държавен архив – Шумен Антония Панева разказа част от събитията около приемането на Конституцията, както и за шуменското участие при приемането на документа.

Гости на откриването на изложбата бяха десетки ученици, сред които и тези от СУ „Йоан Екзарх Български“, училището, което е участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Събитието уважиха още депутатът Иван Иванов, областният управител Стефан Желев, омбудсманът  Иван Капралов, ректорът на ШУ проф. Георги Колев, кметът на Велики Преслав Александър Горчев, директорът на ОД на МВР Ялчън Расим, ръководители на държавни институции, директори на училища.

Изложбата ще остане в града до 22 март.

ШУМ.БГ