Олимпийския дядо Наоташи Ямада е починал, съобщава "Ройтерс", като се позовава на информация в японските медии. Японецът, който не беше пропускал летни олимпийски игри от 1964 г., мечтаеше да присъства на форума в Токио догодина, но почина на 92 години.

Според информацията причина за смъртта на Ямада е сърдечна недостатъчност. Преди седмица "Ройтерс" посвети материал на японеца.

В родината си Ямада беше наричан Олимпийския дядо. Със златиста шапка, червено яке и широка усмивка Ямада беше една от най-колоритните фигури в олимпийското движение, като често беше атракция за феновете.

Японецът беше воден от желанието си да пътува и опознава нови места. Искрата, която запалва желанието му за приключението, е реч на тогавашния император Хирохито. Вдъхновението грабва Ямада, който присъства на 14 поредни летни игри.

Той се надяваше да бъде в добро физическо здраве, за да присъства на игрите в Токио през 2020 г., с което да "затвори" цикъла. Столицата на Япония ще приеме форума за втори път, като за последно това се случи през 1964 г., когато започва олимпийското пътешествие на Ямада.

Дневник