Европейският клубен футбол се насочва към месеци, които ще определят бъдещето му. Обсъжданията за бъдещето на евротурнирите ще започнат със среща между представители на УЕФА и Асоциацията на европейските клубове (ECA). Във вторник двете организации ще разгледат възможността за промени за цикъла след 2024 г.

От УЕФА обявиха, че ще се срещнат и с други заинтересовани страни като организацията на играчите и ръководителите на първенствата, за да "обменят идеи, преди да се разработят конкретни предложения и да се вземат решения".

В материал на Wall Street Journal се казва, че сред обсъдените предложения ще бъде провеждането на мачове от Шампионската лига през уикендите и промяна в квалификациите на най-престижния клубен турнир.

С преизбирането му като президент на УЕФА Александър Чеферин поясни, че организацията ще работи с ECA за разработване на нови турнири, които ще донесат "ново измерение" на европейския футбол. Едно от обещанията на словенеца беше, че няма да подкрепи създаването на Суперлига за водещите клубове.
Турнирът на бедните, или как УЕФА поставя българските клубове до стената

Евротурнирите се провеждат в тригодишни цикли, като сегашният завършва през 2021 г. За цикъла от 2021 до 2024 г. УЕФА одобри създаването на трети турнир към вече съществуващите Шампионска лига и Лига Европа.


Турнирът на практика ще промени коренно представата на българските клубове за евротурнирите и ще им предложи големи предизвикателства.

Дневник