Най-големият снежен лабиринт в света вече е истинска туристическа атракция. Той се намира южно от Уинипег, Канада, и е вписан в Книгата на рекордите Гинес, съобщи БТА.

Лабиринтът се простира на площ 2789.11 кв. м, а стените му са високи около 1.80 м.

Той е проектиран и построен от канадското семейство Клинт и Анджи Маси - двама селскостопански работници от Манитоба, чието хоби доскоро е било създаването на лабиринти в царевични ниви през лятото.

"Решихме да създадем свой собствен сняг. За целта ни бяха нужни две-три седмици. След това започнахме да строим лабиринта. За построяването ми бяха нужни 370 камиона, пълни със сняг", разказа Клинт Маси.

Семейството е вложило в начинанието 57 000 канадски долара (38 000 евро). Парите са отишли основно за производство на изкуствен сняг, надниците на помощниците, наем на транспорт и гориво, добавя Си Ен Ен.

Преминаването през лабиринта отнема средно около 30 мин, но всичко зависи от добрата ориентация на конкретния човек. По пътя си посетителите ще намерят и няколко огнища, за да се посгреят.

Маси казва, че изкуственият сняг е по-здрав от естествения. Ако решите да преминете с колата си през лабиринта, по-скоро ще смачкате колата, отколкото стените, коментира авторът на начинанието.

Двойката подобри досегашния рекорд, регистриран от лабиринт в историческия парк "Форт Уилям" в Онтарио. На ден посреща по 1000 посетители.

В Европа лабиринт от сняг може да бъде видян в полския курорт Закопане. В местния тематичен парк "Сноуландия" през последните 3-4 години всяка зима се изгражда лабиринт, за който поляците твърдят, че е на 3000 кв. м площ. Те обаче не са регистрирали рекорда си в "Гинес" и така славата на световния рекорд е за Канада.

Дневник