Готик обществото в Китай се обедини в онлайн протест, след като на жена е било наредено да махне "тежкия" си грим, за да влезе в метрото. Аргументът на охраната е бил, че в този си вид тя ще "стресира" останалите пътници, съобщава "Гардиън".

В публикация в китайската социална мрежа Weibo жената, която запазва своята анонимност, си спомня как охраната в метрото в южнокитайския град Гуангджоу не й е позволила да пътува с метрото заради тежкия грим на очите й и тъмното червило. "Жената от охраната се обади на мениджъра си и му каза, че гримът ми е проблематичен и просто ужасен", пише в социалната мрежа тя. След това на нея й е било казано, че ако иска да пътува с метрото, трябва да махне грима си.

"Като китайски гражданин аз се надявам да използвам тази относително публична платформа, за да призова органите на властта: Кои закони ви дават право да ме спирате и да пропилявате времето ми?", пише още тя, съобщава "Гардиън", позовавайки се на китайски новинарски сайт Sina News.

"Ако сте в състояние да цитирате такъв (закон - бел. ред.), аз съм склонна да платя за билборд в метрото, на който да пише: "На хората, които носят готик облекло, не им е позволено да пътуват с метрото."

В отговор на нейната публикация повече от 5000 души публикуваха свои селфита в социалната мрежа Weibo, гримирани в готик стил и с черно облекло. Те използваха хаштага #ASelfieForTheGuangzhouMetro.

След тази реакция управата на метрото в Гуангджоу се извини и отстрани своите служители, замесени в случая. Но дори това не беше в състояние да спре увеличаващата се вълна от възмущение в социалната мрежа, призоваваща за повече социално приемане на субкултурите в Китай.

"Съжалявам за хората в Гуангджоу, но понякога излизам навън, облечен по този начин", написа в социалната мрежа Харуко Еков.

Потребителка на Weibo коментира: "Това, което за вас е претенциозна рокля, за мен е свобода."

Дневник