Приключенецът и фотограф Владимир Донков започна арктическото си предизвикателство. Целта му е да измине сам около 800 км със ски, преминавайки през диви планински райони в три държави - Швеция, Финландия и Норвегия. Ако се справи успешно, Донков ще осъществи най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция, правена досега, обявиха от екипа му.

Експедицията започна малко след 10 ч. българско време в близост до селището Яквик (Jakvikk) в Швеция, намиращо се в географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия. За да достигне дотам, Донков първо трябваше да пристигне в шведския град Люлео за снабдяване с гориво за топене на сняг и събиране на провизии. Част от подготовката му включваше и раздвижване със ските върху замръзналото море.

"За хора като нас от България иска малко свикване с мисълта, че караш ски на няколкостотин метра от ледоразбивач. В момента обаче дебелината на леда е близо метър и може спокойно да се минава с камион по него", каза Донков.

Той се насочва на север, за да премине през поредица от планински върхове, замръзнали езера и безбрежна тундра. Крайната цел, към която се е отправил фотографът и гид на арктически приключения, е най-северната точка на Европа – Нордкап. Очаква се дългото прекосяване на Арктика да отнеме около месец, през който Донков ще е изложен почти постоянно на температури между -15 и -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи. В шейната си той носи всичката му нужна храна, а вода ще добива чрез топене на сняг и лед.

Стартът на експедицията е бил при ясно, слънчево време и около -10°C. Въпреки сравнително високите температури фотографът сподели, че придвижването му става трудно, тъй като през последните две нощи в района е имало обилни снеговалежи. Друга причина началото да бъде тежко е 85-килограмовата шейна с всичката нужна екипировка, снимачна техника и провизии, които Донков тегли след себе си.

"Подготвен съм, че първите дни ще бъде наистина трудно. Тегля шейната, докато е най-тежка. Иска се време за привикване физически и психически. С всеки ден шейната става с 1.1 - 1.2 килограма по-лека и тази мисъл стопля душата. При тези условия в момента ще се радвам и на 10 километра прогрес на ден, като към края на експедицията очаквам да има дни с по-близо 40 километра дистанция", заяви приключенецът след потеглянето си.

Първите 150 км от 800-километровия маршрут на експедицията са по известната в Швеция "Пътека на кралската шейна". Тя е добре маркирана и в този неин участък има четири стопанисвани хижи. В останалите над 650 километра по пътя до Нордкап обаче се очаква Донков да премине само край още една хижа и две малки населени места.

Партньори на българина са DHL, Fina Style, норвежкия бранд Alfa Footwear и британските дехидратирани храни Firepot foods.

Дневник