Ако всички лидери в света осъдиха атентата в Нова Зеландия, при който загинаха 50 души, никой не направи това по-активно от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. С начина, по който реагира - и продължава да реагира - след атаката в Крайстчърч той си навлече критики от медии и анализатори на няколко континента, а днес дори предложи на Нова Зеландия да върне смъртното наказание, за да осъди на него атентатора.

Турският президент първо показа в Истанбул и Текирдаг видеоклипа, пуснат от нападателя в социалните мрежи, на предизборен митинг заедно с откъси от манифеста му. След атентата големите платформи бяха критикувани, че не са свалили видеото навреме - включително от новозеландското правителство. Затова Уелингтън критикува и Ердоган. Действията на турския президент може да застрашат новозеландци в чужбина, предупреди първият дипломат на страната Уинстън Питърс, цитиран от "Гардиън".

Това стана малко след като вицепрезидентът Фуат Октай призова да се не използва език, всяващ омраза и разделение, след атаките. Залогът за Ердоган, който трябва да мобилизира поддръжници, обаче е значителен - на фона на сериозни икономически проблеми Турция от седмици е в кампания за местни избори, които ще се състоят на 31 март.

Заплахата бе истинска

"Изпробват ни на 16 500 км оттук, от Нова Зеландия, с посланията, които правят. Това не е дело на отделен човек, организирано е... Тук сме от 1000 години и ще бъдем тук до апокалипсиса", каза Ердоган в понеделник на събитие от годишнината от битката при Галиполи през Първата световна война. Тогава османски войници побеждават водени от Великобритания сили, сред които има и войници от Австралия и Нова Зеландия. "Няма да превърнете Истанбул в Константинопол."

Заподозреният Брентън Тарант е бил в Турция и е прекарал седмици там, бил е и в повечето балкански държави, посещавайки исторически места на битки с Османската империя. В манифеста си той действително напада Турция, давайки ѝ повод да се чувства застрашена, с идеята, че не бива да има турци на запад от Босфора и че "всяка джамия или минаре" в "Константинопол" ще бъдат унищожени.

На друго вчерашно събитие - откриването на музей на Троя в Чанаккале - Ердоган продължи да говори по темата. "Очакваме от правителството на Нова Зеландия да вземе сериозно въпроса", каза той, предаде в. "Хюриет". "Не трябва да го приемат леко, както правят западните страни." Днес Ердоган добани нова препоръка: Нова Зеландия да възстанови смъртното наказание, за да бъде приложено то за нападателя.

Турският президент повдигна темата и днес и този път се обърна директно към Тарант. "Ще платиш за това. Ако Нова Зеландия (не се погрижи) за това, по един или друг начин ще те накараме да платиш", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Отиде ли Ердоган твърде далеч

В "Туитър" някои потребители видяха връзка между турския гражданин, стрелял в трамвай в Утрехт вчера, и действията на президента, но такава не е доказана (не е потвърдено дори че мотивите за стрелбата са терористични).

При посещението на вицепрезидента Фуат Октай и външния министър Мевлют Чавушоглу в Нова Зеландия вчера двамата бяха помолени клипът да не се използва за кампанийни цели.

Днес обаче "на още един митинг Ердоган направи същото, свързвайки отново тероризма с лидера на опозицията в Турция", написа в "Туитър" кореспондентът на Би Би Си Марк Лоуън след предизборното събитие на държавния глава в Зонгулдак. Той има предвид решението на президента в неделя да обвини за атаката лидера на най-голямата опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу за твърдението му, че "тероризмът е вкоренен в ислямския свят".

Партията на Кълъчдароглу не закъсня - тя обвини Ердоган, че използва убийствата, за да натрупа политически капитал, за да получи "още няколко гласа".

Президентът все по-често опитва да говори от името на всички мюсюлмани по света и това не е първият път, в който го прави - от убийството на саудитеца Джамал Хашокжи до конфликта между Израел и палестинците, поводите са ежедневни. Този път решението му доведе до лавина от критики. Такива имаше и към "Фейсбук" - платформата обяви, че е свалила 1.5 млн. видеоклипа от атаката за 24 часа след въпроси от премиера Джасинда Ардърн защо ѝ е отнело толкова време да го направи.

В Уелингтън 18-годишно момче дори бе изправено пред съда по обвинение, че е разпространило видеозаписа и че е публикувало изображение на джамията "Ан Нур" с коментар: "Целта е ударена."

Дневник