Франция би наложила вето на всяко предложение на Великобритания за отлагане на Брекзит, ако няма смисъл от него. Това съобщи представител на Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс".

"Възможен сценарий е, да, ако условията за удължаване не са изпълнени," и ако няма достатъчно надежден британски план или би се нарушила работата на европейските институции, каза помощникът на президента, чието име не се споменава от агенцията.

Той е отговорил на въпрос дали Париж ще наложи вето на идеята, която британският премиер Тереза Мей смята да изрази днес или утре в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да поиска отлагане на Брекзит.

В последния момент

По-малко от 48 часа преди Европейския съвет министри от кабинета на Мей разискваха каква да е следващата стъпка по пътя към напускането на ЕС. Вчера председателят на парламента Джон Бъркоу блокира възможността Мей да поиска трето гласуване на предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит, ако то не е съществено променено. Вотът трябваше да е утре. С решението на Бъркоу нарасна несигурността какво ще се случи с Брекзит над две години и половина след като британските граждани гласуваха за напускане на ЕС. Датата, обявена официално преди две години, бе 29 март и до нея остават едва десет дни.

Според Би Би Си Мей ще поиска удължаване на периода до напускането на 30 юни с възможността за забавяне до две години. "Ройтерс" по-късно написа, че другите страни в ЕС обсъждат два основни варианта: забавяне с два до три месеца, ако Мей ги убеди, че може да получи одобрение на вече постигнатата сделка, или много по-дълго, ако се приеме, че тя трябва да се преработи значително или из основи.

Премиерът се надяваше да издейства в последния момент одобрение за сделката преди срещата на върха на ЕС в четвъртък, на която се очаква европейските лидери да обсъдят отлагане на Брекзит, добавя "Ройтерс".

Ако удължаването е след юни, месец след евроизборите през май, може да се наложи Обединеното кралство да продължи да има комисар, евродепутати и място сред европейските лидери.

"Времето не е решение, а метод"

Преди малко главният преговарящ на Евросъюза за Брекзит Мишел Барние каза, че съюзът трябва много внимателно да прецени ползите и проблемите, възникващи заради отлагането на Брекзит. По думите му, ако Мей поиска отсрочка преди четвъртък, съветът ще разгледа план, който Лондон би представил. Такъв план обаче трябва да отговаря на няколко условия. Той трябва дава отговори дали отсрочката ще допринесе за постигнатото споразумение с Лондон, дали Великобритания иска да се допълни договорената рамка за бъдещите отношения; какви други цели се преследват и как ЕС би бил сигурен, че след изтичането на допълнителния срок обстановката няма да бъде същата, каквато е днес, пише БТА.

Барние коментира, че отсрочването на британското напускане удължава несигурността и увеличава цената - икономическа и политическа. Ако Великобритания иска да напусне при договорени условия, постигнатото споразумение е единствената възможност за това, каза той. Всички трябва да се подготвят за раздяла без споразумение, ЕС е готов, нерешени засега остават само въпросите за визите (за британските граждани) и за бюджета на Общността, добави той.

Румъния, която пое през януари председателството на Съвета на ЕС, потвърди, че рисковете и ползите ще бъдат претеглени внимателно. Имаше обаче и други коментари. В съобщение на Елисейския дворец се казва, че отлагането на Брекзит след обявената дата - 29 март - не е нито очевидно, нито автоматично и че са нужни "сериозни нови предложения", които да зачитат интересите на ЕС. Франция освен това би наложила вето на всяко отлагане, ако няма смисъл от него. "Да дадем отсрочка - за какво? Времето не е решение, а метод. Ако има цел и стратегия, те трябва да дойдат от Лондон," каза пред репортери Натали Лоазо, френският министър за европейските въпроси.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще се "бори до последната минута преди 29 март" за напускане със сделка, но "няма много време" за това. Външният ѝ министър Хайко Маас обясни, че "ако е нужно още време, винаги е по-добре да се даде", отколкото да няма сделка.

Националната банка на Испания съобщи по-рано днес, цитирана от в. "Ел паис", че "твърд Брекзит" (напускане без никаква сделка) би струвал на испанската икономика най-малко 9 млрд. евро. Външният министър Жозеп Борел каза, че Мадрид би трябвало да е готов да приеме идеята за отсрочка, но Лондон трябва да обясни как ще търси съгласие в парламента и около какво споразумение.

Дневник