Европейската народна партия (ЕНП) днес ще гласува изключването на партията на Виктор Орбан "Фидес" или замразяването на нейното членство в групата. Решението може да се вземе с обикновено мнозинство от 260-те делегати, които ще присъстват, отбелязва "Ройтерс".

На изхода, който ще намери ЕНП, са заложени съдбата на партията на евроизборите и в бъдещия Европейски парламент, репутацията на водещия ѝ кандидат Манфред Вебер да постига компромис (или да демонстрира твърдост), както и дали Орбан ще бъде тласнат към съюз с популистите в Италия и Полша.

Повод за конфликта между унгарския премиер и няколко от партиите - членки на ЕНП, бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти. Според Еврокомисията тези твърдения са "конспиративна теория". Брюксел направи опит да опровергае кампанията.

Междувременно, макар да отправи молба към всички 13 партии, които се обединиха около искането за изключването на "Фидес", да преосмислят предложението си, той отказа да промени политическите си позиции и дори постави условията, при които "Фидес" ще остане член на ЕНП. Повече за тях четете тук.

Правителството в крайна сметка замени плакатите с послания срещу Брюксел с други, представящи плановете на Орбан за насърчаване на раждаемостта.

Изключването на "Фидес" би струвало на ЕНП 12 места на евродепутати в бъдещия парламент. Десницата вероятно ще изгуби част от сегашните 217 депутати в Европарламента и макар да остане най-голямата парламентарна група, изгонването на унгарците допълнително ще затрудни плановете на лидера на групата Манфред Вебер да оглави новата Европейска комисия.

Опасенията на десницата са, че Орбан веднага ще се съюзи с популистите от Лигата на италианския вътрешен министър Матео Салвини. В интервю от неделя унгарският премиер нарече призоваващите за отстраняването му от ЕНП "полезните идиоти" на левицата.

Проблемите

Според устава на ЕНП решението за изключване на дадена партия се взима от Политическата асамблея на групата. Тя се състои от определени делегати от страните, където има партии - членки на ЕНП, асоциирани партии, асоциирани членове и други свързани групи. Българските партии, които членуват в ЕНП, са ГЕРБ, ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите".

В началото на март "Демократи за силна България", която е част от "Демократична България", настоя за изключването на "Фидес". Според ДСБ през последните години Орбан се е превърнал в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики.

Също в началото на март изпълнителният съвет на Движение "България на гражданите" реши да предложи на ЕНП да отстрани Орбан и "Фидес" "заради противопоставянето на крайно националистическото правителство на Орбан на общата европейска политика спрямо мигрантите".

Мотивите на поискалите изключването

"Дневник" потърси за коментар партиите, които с писмата си до президента на ЕНП Жозеф Дол задействаха процедурата срещу "Фидес".

В отговора на Хуманистичен демократичен център (cdH) от Белгия се посочва, че в основата на искането му са серията от изявление, решения и позиции на "Фидес", които не са съвместими с основните идеологически принципи, програмата и позициите на ЕНП. "В продължение на много години унгарският премиер Виктор Орбан действа в удивително противоречие с това, което ние заедно с ЕНП смятаме и защитаваме като изключително важно в светлината на нашето християндемократическо виждане за човека и обществото и нашите убеждения и амбиции, свързани с обединението на Европа. Семейството на ЕНП не може да включва членове, които не зачитат напълно основните принципи на либералната демокрация", се казва още в позицията на партията. "Дълго време мислехме и се надявахме, че действията на премиера Орбан могат да бъдат променени посредством диалог и предупреждения. Последните случаи показват повече от ясно, че пътят на диалога и предупрежденията не води доникъде."

Християндемократи (Kristdemokraterna) от Швеция отбелязват, че от дълго време са били критични към развитието в Унгария, но две неща са накарали партията да поиска изключване на "Фидес" от ЕНП. На първо място, докладът на "Фрийдъм хаус" и определението в него на Унгария като "частично свободна" (категория, в която никоя друга страна от ЕС не е била). На второ място, фактът, че в момента има задействана процедура по чл. 7 срещу Унгария и че "Фидес" не приема това сериозно. Затова Kristdemokraterna е направила оценката, че "Фидес" няма да подобри позицията си към по-добро и че не принадлежи към семейството на ЕНП.

Християндемократическа и фламандска партия (CD&V) от Белгия смята, че политическите изявления на Орбан и неговата политическа партия вече не съответстват на християндемократическата гледна точка на CD&V за хората и обществото. Останалите партии не бяха намерени за коментар.

Решителна за изхода е позицията на германските християндемократи и на баварските им партньори от Християн-социалния съюз. Доскорошното ръководство на ХСС демонстрираше симпатии към Орбан, но Манфред Вебер, който също е баварец, опитва да демонстрира различна идентичност - тази на емропейски лидер.

Няма усещане и за някаква промяна на настроенията в Будапеща. Напротив, проравителствените медии призовават "Фидес" да напусне ЕНП, вместо да се подлага на "унижението да преговаря".

Андрейс Ник от ХДС, който в Бундестага отговаря за връзките с Унгария, коментира за "Ройтерс", че "всички сигнали, идващи от Будапеща, сочат, че те работят да напускане - те сякаш молят да бъдат изритани". Той описа среща с представител на "Фидес", който го попитал да не би и той "да взима пари от Джордж Сорос", след като изразява подкрепа за Централноевропейския университет. "Изгоних го", допълва Ник.

Дневник