"Индустриален парк - Шумен" АД е успял през 2018-та да продаде на инвеститори 61 декара. Така вече са реализирани 65% от площите в подзона А и от нея остават свободни само 100 декара.

От продажбите на индустриалните терени са получени 2,849 млн. лв., от които 1, 575 млн. лв. е печалбата след облагане с данъци. Миналата година печалбата бе 603 хил. лв.

Това става ясно от годишния доклад за дейността на Парка, който ще бъде разгледан на предстоящата сесия на местния парламент в Шумен.

Общината притежава 40% от акциите на "Индустриален парк - Шумен", а другите 60 са на "Ники БТ". Акционерите са се договорили да си разпределят дивидентът в размер на 40% от счетоводната печалба - 189 хил. лв. за общината и 283 хил. лв. за частната фирма. 

10% от печалбата ще остане във фонд "Задължителни резерви", а другите 50% ще останат като неразпределена печалба.

Според Годишния доклад за дейността, през м.г. разходите за изграждане на инфраструктура в Парка са в размер на 1,360 млн. лв., като по-голямата част са дадени за новата подзона С. Тя вече има одобрен Подробен устройствен план и са образувани 32 индустриални терена с обща площ 400 декара.

През 2019-та дружеството планира да приключи строителните дейности по изграждане на техническата инфраструктура в подзона С и да получи разрешение за ползване, което ще позволи пускането на терени за продажба.

Към момента се водят преговори с инвеститори за продажбата на 29 декара от свободните 100 в подзона А.

ШУМ.БГ