Шуменските ученици Симар Халилов и Ани Илиева от ПГОХХТ "Проф. д-р Асен Златаров" и Мария Герчева и Йоан Герчев от Девето ОУ "Панайот Волов" са сред отличените участници в конкурса за макет на естествен воден обект и електронна картичка с послание за Световния ден на водата.

Конкурсът бе проведен сред ученици от 1 до 9 клас с идеята да провокира тяхната творческа оригиналност и гражданска позиция към опазването на природата и съхраняване чистотата на водите. До предварително обявения срок са  представени 36 проекта за електронна картичка с послание и 33 макета на воден обект. Участвалите ученици са от Шумен, Търговище, Каварна, Варна, с. Пет могили, Плевен и Смядово.

Проектите им бяха разгледани от експерти на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и Басейнова дирекция „Черноморски район“, които отличиха за електронна картичка с послание на първо място Мария Димова от I ОУ „Христо Ботев“ - Търговище. На второ място са класирани проектните творби на Симар Халилов и Ани Илиева от ПГОХХТ "Проф. д-р Асен Златаров" - Шумен, а на трето - Никола Михайлов от ОУ "Йордан Йовков" -Каварна.

При проектите на ученици от 1-4 клас журито отличи за изработване на макет на естествен воден обект на първо място Джанер Джеват от I ОУ „Христо Ботев“ - Търговище, на второ място бе класиран общият проект на  Мария Герчева и  Йоан Герчев от Девето ОУ "Панайот Волов" - Шумен, трето място е за Христина Христова - I ОУ „Христо Ботев“ - Търговище.

Авторите на отличените макети и електронни картички ще получат индивидуални награди. На всички участници в конкурса ще бъдат изпратени грамоти по пощата, съобщиха от РИОСВ-Шумен.

ШУМ.БГ