Държавите - членки на ЕС, трябва да имат правомощия взаимно да се проверяват за състоянието на върховенството на закона, заявиха Германия и Белгия. Предложението, което бе направено по време на среща на министри на ЕС, идва в момент, когато срещу Полша и Унгария има задействани процедури по чл. 7 от Договора за ЕС заради нарушаване на независимостта на съдилища и медии, а Румъния е обвинявана, че отстъпва от реформите срещу корупцията, посочва "Ройтерс".

Германия и Белгия смятат, че предложението им ще създаде възможност държавите членки да насочват вниманието към опасения за върховенството на закона отрано, вместо да чакат, както е в момента, проблемите да ескалират достатъчно в дадена страна, за да бъде задействан сложният и многоетапен механизъм по чл. 7. Повече за него четете тук. Крайната санкция по чл. 7 е отнемане на правото на глас в ЕС, но за да се стигне до нея, е необходимо единодушие сред държавите членки.

Признавайки трудностите, които предложението им вероятно ще срещне, Германия и Белгия предложиха новата процедура да бъде доброволна и да не е свързана със санкции.

"ЕС е съюз на ценности. Не става въпрос само за единен пазар", заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. "Всеки трябва да се придържа към тези ценности", допълни той. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс изрази надежда новият механизъм да бъде доразвит и конкретизиран до края на годината. Предложението веднага бе подкрепено от Холандия.

EurActiv отбелязва, че той ще се прилага паралелно със съществуващия по чл. 7 и ще представлява годишен мониторингов механизъм, подобен на контрола върху бюджетите в ЕС.

По думите на Рот състоянието на върховенството на закона трябва да бъде проучвано всяка година на основата на "обективни критерии" и процедурата "няма да се прилага само за две или три държави членки, а за всички тях". "Имаме много широко мнозинство, повече от 20 страни, които подкрепят правилата за установяване на механизъм за взаимна оценка по отношение на върховенството на закона", посочи Рейндерс.

Какво точно се предлага?

В проекта на предложението, с който EurActiv разполага, се отбелязва, че механизмът "ще позволи значителен обмен на възгледи за начина, по който върховенството на закона се прилага, надзирава, гарантира и подсилва".

Според белгийско-германския документ механизмът ще обхваща "върховенството на закона, включително независимостта на съдебната система, ефективната съдебна защита и правната сигурност". В началото ще има принос от "предварително определена група източници, включително национални, европейски и международни организации", следван от "редовни интерактивни дискусии" на експертно ниво "и на политическо ниво в рамките на Съвета по общи въпроси на ЕС".

Посочва се, че механизмът "няма да има задължителни правни последици" и не се предвиждат санкции срещу участващите държави, защото участието ще бъде доброволно, като все пак стремежът е към включване на всички държави членки.

По думите на Рот "процедурата по чл. 7 е в много голяма степен фокусирана върху две държави членки. Някои колеги ни критикуваха и критикуваха процедурата по чл. 7, защото тя ще бъде просто инструмент на Запада, за да изнудва Изтока". Според него новият механизъм ще бъде по-включващ и ще третира всеки еднакво.

Полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански каза, че страната му ще се присъедини, когато разполага с пълни гаранции за безпристрастност, обективност, ролята на евроинституциите и държавите и отношенията с други процедури, свързани с основните права. "Полша може да участва в процеса, но само след изясняването на тези съмнения", допълни той.

Рейндерс отбеляза, че Финландия е обещала да постави предложението в списъка си с приоритети за финландското председателство на Съвета на ЕС, което ще започне през юли.

В събота кандидатът на Европейската народна партия за председателския пост в еврокомисията Манфред Вебер предложи нов механизъм за проверка на върховенството на закона. Вебер подкрепя създаването на "независим експертен съвет", който редовно да прави преглед на условията във всички държави членки.

Дневник