Още 960 деца ще станат инспектори по коланите в следващия етап на инициативата „С предпазен колан на задната седалка“. Тя стартира официално с пресконференция в община Шумен днес.

След като в първия етап през програмата минаха около 2400 деца от втори до четвърти клас, то сега доброволците ще се срещнат и с най-малките ученици в Шумен.

690 първолаци от училищата в града ще получат своята значка „Инспектор по коланите“. Обучението ще минат и още 270 деца от първи до четвърти клас от училищата в селата на община Шумен.

Доброволците от фирмите партньори по проекта вече започнаха да изнасят презентациите за ползата от повдигаща седалка и поставянето на колан в автомобила. Днес те посетиха 1 "а"  клас във Второ ОУ „Д-р Петър Берон“, 1 "в" клас на Трето ОУ „Димитър Благоев“, 1 "в" кл. на СУ „Йоан Екзарх Български“. До началото на април ще бъдат обхванати всички планирани класове.

Инициативата ще завърши с голям концерт в "Арена Шумен", който ще се проведе на 13 април.

А нужда от разгласяване значимостта от поставяне на колан има. Категоричен беше по време на пресконференцията днес комисар Йордан Дундаков, началник-отдел Охранителна полиция ОДМВР-Шумен. Статистиката сочи, че за миналата година униформените в Шумен са санкционирали  2280 водачи без колан с наказателно постановление и още общо 1 175 пътници с наказателно постановление или фиш. От началото на тази година наказаните водачи са 262, а пътниците – 329. Всички глоби са в размер на 50 лв., като на шофьорите се отнемат и 6 контролни точки.

„Ние сме единственият партньор в кампанията, който може да наказва нарушителите, но не това е целта. Смятам, че тази кампания не трябва да има край, защото днешните деца след години ще бъдат родители. Радостно е, че се отделят средства за профилактична дейност, за това да се обяснява значимостта от ползването на обезопасителни системи и какъв ефект има то за здравето на пътниците и водачите“, каза комисар Дундаков.

Своята благодарност към партньорите изказа и кметът на Шумен Любомир Христов, като изрази удовлетвореността си от това, че инициативата продължава.

„Благодаря на нашите партньори от миналата година, които показаха постоянство и устойчивост в поведението си в кампанията. Освен това искам да отбележа, че инициативата беше отличена в края на 2018 г. от Министерството на труда и социалната политика като социална иновация“, каза Мая Блъскова от „Алкомет“. Тя обяви и новите пет фирми, които се включват в кампанията. Това са "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг" и "Бони".

От своя страна представителят на фирма „Херти“ Елена Захариева, също поднесе своите благодарности и обяви, че проектът ще продължи и през следващата учебна година с новите първокласници.

Припомняме, че кампанията „С предпазен колан на задната седалка“ стартира в началото на м. октомври м.г., като целта й е по интересен и забавен начин да бъде показано на децата как по-безопасно да пътуват в автомобилите.  Инициативата се осъществява със съдействието на "Херти" АД, "Алкомет" АД, "Телепол", "Рока България", "Теси", "Примекс", "Unicredit Bulbank", "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг", "Бони", Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ, в. "Шуменска заря", Радио Шумен, Дарик радио, shmoko.bg.

ШУМ.БГ