Парламентът на Казахстан реши да преименува столицата Астана на Нурсултан - малкото име на дългогодишния лидер Назарбаев, напуснал президентския пост преди по-малко от 24 часа. Двете камари на парламента гласуваха единодушно едва два часа след като приемникът му, изпълняващият длъжността държавен глава Касим-Жомарт Токаев, направи предложението, предава сайтът Zakon.kz, цитиран от РБК.

Токаев положи клетва и прие днес поста и.д. президент на Казахстан след неочакваната оставка на Нурсултан Назарбаев, управлявал близо три десетилетия, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Токаев заяви, че ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на мнението му по ключови политически въпроси.

Токаев предложи столицата на Казахстан да бъде преименувана на Нурсултан в първата си публична реч. Той заяви и че Назарбаев ще остане пожизнен "баща на нацията" - Елбасъ, и предложи да се издигне паметник в столицата на Казахстан и да се преименуват централните улици в централните областни градове в негова чест, отбеляза ТАСС.

Назарбаев остава във властта

Седемдесет и осем годишният Назарбаев подаде оставка вчера, но остава силно влиятелен в казахстанската политика с поста си в Съвета за национална сигурност. Токаев, 65-годишен дипломат от кариерата, който говори свободно руски, английски и китайски, ще заема президентския пост до края на мандата на Назарбаев, изтичащ през април 2020 г., съгласно конституцията.

Не е ясно дали дипломираният в Русия бивш премиер Токаев ще се кандидатира за президент. Назарбаев го похвали вчера като "човек, на когото може да се повери управлението на Казахстан".

Назарбаев ръководеше богатата на петрол централноазиатска република от 1989 г., още докато тя беше в състава на Съветския съюз, и редовно печелеше изборите с над 90 процента от гласовете на избирателите.

Най-голямата му дъщеря, Дарига Назарбаева, междувременно пое поста председател на Сената - втория пост в държавната йерархия - освободен от Токаев.

Дневник