50-годишният Юксел Ю е привлечен като обвиняем за измама на трима, на които обещал да осигури издаване на свидетелства за правоуправление на МПС без обучение и изпит срещу пари, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна. Престъплението е по член 209 от НК се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Измамническата си дейност Юксел развивал от декември 2016 до февруари 2017 г. Първият измамен бил мъж от село Тушовица, който предоставил на обвиняемия 2200 лева срещу обещанието да му издаде шофьорска книжка за категории А, С, Е и Д. След като Юксел забавил изпълнението на обещанието, измаменият го срещнал и го накарал да му подпише запис на заповед за дадените пари.

С цел имотна облага 50-годишният обвиняем обещал да осигури издаване на свидетелство за управление на МПС, категория В, на мъж от Бургас, който му дал за услугата 400 евро и 1000 лева. 1600 лева за книжка без обучение и изпит дал и друг човек от село Тушовица. Общият размер на причинената имотна вреда на тримата измамени възлиза на 4800 лева и 400 евро.

По искане на Районна прокуратура в Шумен, което е уважено от съда, на Юксел Ю. е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

ШУМ.БГ