Управляващата в Унгария партия "Фидес" незабавно ще напусне Европейската народна партия (ЕНП), ако бъде взето решение за замразяване на членството й, каза шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

"Фидес" не може да приеме решение за замразяване на членството й в групата на ЕНП, подчерта Гергей Гуяш. "Става въпрос за достойнството на "Фидес" и на страната", допълни той.

По-късно днес се очаква ЕНП да вземе решение по предложение за изключването на партията на Орбан или замразяването на нейното членство в групата.

Повод за конфликта между унгарския премиер и няколко от партиите - членки на ЕНП, бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти. Според еврокомисията тези твърдения са "конспиративна теория". Брюксел направи опит да опровергае кампанията.

Междувременно, макар да отправи молба към всички 13 партии, които се обединиха около искането за изключването на "Фидес", да преосмислят предложението си, той отказа да промени политическите си позиции и дори постави условията, при които "Фидес" ще остане член на ЕНП. Повече за тях четете тук.


Правителството в крайна сметка замени плакатите с послания срещу Брюксел с други, представящи плановете на Орбан за насърчаване на раждаемостта. Изключването на "Фидес" би струвало на ЕНП 12 места на евродепутати в бъдещия парламент. Десницата вероятно ще изгуби част от сегашните 217 депутати в европарламента и макар да остане най-голямата парламентарна група, изгонването на унгарците допълнително ще затрудни плановете на лидера на групата Манфред Вебер да оглави новата Европейска комисия.

Българските партии, които членуват в ЕНП, са ГЕРБ, ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите". В началото на март "Демократи за силна България", която е част от "Демократична България", настоя за изключването на "Фидес". Според ДСБ през последните години Орбан се е превърнал в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики.

Също в началото на март изпълнителният съвет на Движение "България на гражданите" реши да предложи на ЕНП да отстрани Орбан и "Фидес" "заради противопоставянето на крайно националистическото правителство на Орбан на общата европейска политика спрямо мигрантите".

Дневник