Италианският Сенат се обяви против разрешаването на съдебни действия срещу вътрешния министър Матео Салвини по обвинения в отвличане заради отказа му да допусне мигранти да слязат от кораба на италианската брегова охрана "Дичоти" на остров Сицилия, съобщи агенция АНСА.

 Горната камара на италианския парламент гласува за запазване на съдебния имунитет на Салвини, след като в емоционално изказване пред нея той защити решението си да не позволи миналото лято мигранти от кораба "Дичоти" на италианската брегова охрана да слязат на пристанище на остров Сицилия, предаде "Асошиейтед прес".

Целта на вота бе да определи дали да бъде снет имунитетът на министъра, за да бъде съден за отвличане заради отказа му да допусне в Италия над 100 мигранти, спасени в морето и прехвърлени на кораба "Дичоти" през август миналата година.

Твърдолинейният вътрешен министър, който е и вицепремиерq заяви, че с действията си е защитил интересите на италианския народ. Салвини обясни, че отказът му да допусне мигрантите да слязат на сушата е бил нужен, за да бъдат накарани европейските партньори на Италия да поемат част от бремето с пристигащите мигранти, стоварило се непропорционално върху Италия като първа дестинация за хуманитарните кораби, спасяващи мигранти от трафикантски кораби край бреговете на Либия.

В рамките на дни тогава европейските партньори се съгласиха да приемат мигранти от кораба, припомня АП.

Докладът ми (предлагащ да се произнесем в полза на Салвини) получи 232 гласа, обяви сенатор Маурицио Гаспари от консервативната опозиционна партия "Форца Италия". Споменатото число надхвърля значително прага на мнозинството, отбелязва ДПА. Огласеният от Гаспари изход от гласуването обаче не е официален. Говорител на Сената каза, че горната камара ще съобщи официалния резултат от вота след 19 ч. (20 ч. българско време). /БТА

Дневник