Европейската народна партия (ЕНП) е постигнала споразумение да замрази безсрочно членството на управляващата в Унгария "Фидес" на премиера Виктор Орбан. Това съобщи в "Туитър" президентът на ЕНП Жозеф Дол преди пресконференцията след почти четиричасовия депат в ЕНП. "Фидес" няма да има право на глас, нито да участва в срещи на партията.

По-рано за замразяване на членството се обяви и водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер. Той каза, че според него трябва да бъдат прекъснати правата на глас на партията, без тя да бъде изключвана. Благосклонни към замразяване бяха и лидерът на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер, австрийският канцлер Себастиан Курц и баварският лидер Маркус Зьодер. Всички те са членове на ЕНП.

Шефът на кабинета на Виктор Орбан обаче предупреди, че "Фидес" ще напусне ЕНП, ако този вариант действително бъде избран.

Как се стигна дотук

Повод за конфликта между унгарския премиер и няколко от партиите - членки на ЕНП, бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти. Според Еврокомисията тези твърдения са "конспиративна теория". Брюксел направи опит да опровергае кампанията.

Междувременно, макар да отправи молба към всички 13 партии, които се обединиха около искането за изключването на "Фидес", да преосмислят предложението си, той отказа да промени политическите си позиции и дори постави условията, при които "Фидес" ще остане член на ЕНП.

Правителството в крайна сметка замени плакатите с послания срещу Брюксел с други, представящи плановете на Орбан за насърчаване на раждаемостта.

Според устава на ЕНП решението за изключване на дадена партия се взима от Политическата асамблея на групата. Тя се състои от определени делегати от страните, където има партии - членки на ЕНП, асоциирани партии, асоциирани членове и други свързани групи. Българските партии, които членуват в ЕНП, са ГЕРБ, ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите".

Какво предвижда сделката

Според първоначалните съобщения на сделката гласи, че "ръководството на ЕНП и "Фидес" заедно се съгласяват, че "Фидес" прекратява членството си в ЕНП, докато не е готов докладът за оценка.

Според евродепутати изявлението, което ще е в 20 ч. българско време, ще представи документа, разпространен от "Ройтерс" преди няколко часа. Това включва прекратяване на всички права на "Фидес" като член на партията - не само на гласуване, но и да предлага кандидати за каквито и да било постове. "Фидес" няма да участват в никакви срещи на ЕНП. "Фидес" сама е предложила да понесе подобни последствия, се казваше още в документа.

Според същия документ ще бъде създадена и комисия за оценка, оглавявана от бившия председател на Европейскя съвет Херман ван Ромпой. Тя ще включва още Ханс-Герт Пьотеринг, който бе евродепутат в продължение на 35 години, до 2014 г., и бившия австрийски канцлер Волфганг Шюсел. Тя трябва да оцени дали действията на "Фидес" отговарят на разбиранията за върховенството на закона.

Зад Вебер са застанали само германските християндемократи и посестримият им баварски Християнсоциален съюз, заедно с "Републиканците" във Франция и Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц, но не и италианската "Форца Италиа" и испанската Народна партия.

Дневник