Лидерите на страните от ЕС, които се събират в четвъртък в Брюксел, няма да решат дали да одобрят или отхвърлят поисканото днес от британския премиер Тереза Мей удължаване на срока за Брекзит до 30 юни.

Това даде да се разбере председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В специално изявление той посочи, че условието за кратко отлагане на Брекзит е британските депутати да одобрят споразумението за напускане на ЕС.

Туск каза, че след като е получил официалното писмо от Мей днес, е разговарял с нея по телефона и смята, че положително решение от останалите 27 държави е възможно. Но то зависи от положителен вот в Камарата на общините в Лондон следващата седмица.

Стивън Баркли, британският министър за Брекзит, заяви малко преди това, че парламентът ще има възможност да гласува в понеделник. Тази вечер долната камара ще проведе извънредни 3-часови дебати по повод искането на премиера за отлагане на Брекзит с 3 месеца.

Доналд Туск обясни, че ако депутатите одобрят сделката, удължаването на срока няма да изисква извънредно събиране на лидерите на ЕС, а може да стане с процедура за писмено одобрение. Но, ако се наложи, съм готов за поканя лидерите в Брюксел, добави той.

За одобрение на удължаването е нужно пълно единодушие на 27-те. Но през деня френският външен министър Жан-Ив льо Дриан каза пред парламента в Париж, че е нужно Тереза Мей да бъде убедителна. "Позицията ни е да изпратим на британците ясен и елементарен сигнал - както Мей е казвала неведнъж, единствените два варианта за излизане от ЕС са ратифициране на споразумението или раздяла без сделка. Ситуация, в която госпожа Мей не успее да представи на Европейския съвет достатъчно гаранции да заложат на нейната стратегия, ще доведе до отхвърляне на искането ѝ за отлагане на Брекзит и преминаване към напускане без споразумение."

Дневник