Четиридесет и седем годишен шофьор на автобус в Северна Италия се опита да го похити с 51 деца в него и после да го подпали, но беше арестуван, предадоха световните агенции.

Трагедията се разиграла в северната италианска провинция Кремона, близо градчето Сан Донато край Милано. Водачът на автобуса се отклонил от обичайния маршрут, докато карал 51 деца на около 12 години и техен преподавател. Шофьорът на автобуса беше идентифициран като Усейну Си, роден в Сенегал, но от 2004 г. с италианско гражданство. Си е имал досие в полицията, предаде АНСА.

Според възстановката на събитията Си наредил на учителя, придружаващ учениците, да завърже ръцете на децата с полиетиленови връзки. Децата трябвало да бъдат вързани на групи от по четири-пет. Учителят обаче не ги вързал много стегнато и децата успели да освободят бързо ръцете си. Си казал на учениците, че отвлича автобуса и никой няма да оцелее. През това време някои от учениците успели да се обадят на близките си, които подали сигнал за отвличането в полицията. Последвало преследване и автобусът бил спрян на полицейска пътна блокада. Тогава водачът слязъл от автобуса, като преди това излял бензин вътре, след което се опитал да го подпали, но полицията бързо успяла да потуши пожара и да изведе децата.

Дванадесет деца и двама възрастни били откарани в болница заради вдишване на дим, предаде АНСА. Според ДПА пък на общо 23 души била оказана медицинска помощ за леки травми.

Учителят, придружавал учениците, разказал, че не за първи път Си кара автобус с деца. Той е разказал, че познавал шофьора, който бил ядосан на италианското правителство заради неговата миграционна политика. Ужасът на децата в автобуса е продължил 40 минути. Учителят разказва, че Си е искал да стигне с автобуса до една от пистите на летище Линате в Милано. Едно от децата в автобуса разказва, че Си е заплашвал децата да ги залее с бензин и да ги подпали. Той не преставал да повтаря, че хората в Африка умират и че вината за това е на Салвини и Ди Майо.

Матео Салвини и Луиджи Ди Майо са двамата италиански вицепремиери в правителството на Джузепе Конте, което води твърда антиимигрантска политика и което затвори италианските пристанища за кораби на неправителствени организации с мигранти на борда.

Си ще бъде обвинен в отвличане, опит за масово убийство, предизвикване на пожар и оказване на съпротива при ареста.

Прокурорът на Милано Франческо Греко каза, че прокуратурата обмисля дали престъплението на Си може да е било терористично. Мъжът не е произнесъл нито една ислямистка фраза, твърдят източници. Те казват, че шофьорът на автобуса твърдял, че искал да се самоубие и да спре "смъртта в Средиземно море". /БТА

Дневник