Близо 100 медицински сестри от лечебните заведения в Шумен излязоха днес на протест пред сградата на Областна администрация с искания за по-добри условия на труд, достойни заплати, по-висока категоризация на труда.

"Настроенията са за ефективни стачни действия и колективни оставки в следващ момент. Евентуално следващите ни действия ще бъдат на 1-ви април. Всичко обаче зависи от това какво ще стане до тогава", каза Антония Тодорова, медицинска сестра в Неврологично отделение в МБАЛ.

Специалистите по здравни грижи настояват още да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд, както и за еднаква основна заплата за всички, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Искат тя да бъде в размер на две минимални работни заплати за страната.

Да разговаря с протестиращите сестри слезе областният управител Стефан Желев. Той ги увери, че внесените вчера при него искания той е изпратил до министерството на здравеопазването и до министър-председателя. Желев напомни, че вчера министър Кирил Ананиев е поел определени ангажименти към здравните специалисти.
 
"Здравният министър е сериозен човек. Щом се е заел, той ще изпълни ангажимента, който е поел. Няма начин да не го изпълни", каза областният управител.

В подкрепа на исканията на медицинските сестри се изказа и д-р Петко Загорчев.

"Ние имаме право през последните 20 години да кажем, че тази система не е ефективна, нито за пациентите, нито за нас специалистите. Щом една система не е харесвана, нито от пациенти, нито от лекари, нито от сестри, на кого е изгодна? Изгодна е само на една политическа олигархия, която управлява страната почти 20 години. Няма значение какъв е цветът на тия, които управляват. Системата не се променя. 

Вие дадохте един срок от 20 дни. Днес е времето да кажем - повече така не може. Дори да има обещание от министерството, при така наличната система на  здравеопазване, не може да бъде постигнато нищо", каза д-р Загорчев. 

ШУМ.БГ