Българският национален отбор по футбол започва участието си в квалификациите за Евро 2020 с мач срещу Черна гора. Воденият от Петър Хубчев състав приема черногорците тази вечер от 19.00 часа на Националния стадион "Васил Левски", а началото може да даде посока на целия квалификационен цикъл.

В понеделник българските футболисти гостуват на Косово в 21.45 ч.

Това са втори квалификации, в които Хубчев ще води националния отбор. Той застана начело в квалификациите за световното първенство в Русия, в които България завърши на четвърто място. За европейското първенство ще се класират първите два тима от всяка група. България е в група заедно с Англия, Чехия, Черна гора и Косово.


Още преди срещата българският треньор трябваше да решава важни въпроси, след като заради контузии отпаднаха Кирил Десподов и титулярният вратар Пламен Илиев. Нападателят на "Каляри" пристигна невъзстановен и беше освободен от лагера, докато Илиев получи травмата през седмицата и е със скъсан менискус.

"Контузията на Пламен обърква плановете ни, но затова сме толкова хора тук. Това трябва повече да ни мотивира, отколкото натъжава. Не съм се замислял дали имат достойни заместници Десподов и Илиев. Разчитам на отбора. Той е съставен от 11 човека, за мен е важен целият състав", каза преди двубоя Хубчев.

Съперникът Черна гора пристигна в София с високо самочувствие и закани да вземе точки, независимо че ще бъде без двама основни играчи. Капитаните Стеван Йоветич ("Монако") и Стефан Савич ("Атлетико" Мадрид) са контузени.

"Всеки отбор се съсредоточава върху своите силни страни и слабите на съперника. В българския състав важни са Бодуров, Страхил Попов, Ивелин Попов и Тодор Неделев, на тях ще обърнем внимание", каза селекционерът на Черна гора Любиша Тумбакович.

Двата тима се срещат за пети път в официални мачове. Дотук България и Черна гора имат по една победа, а два мача завършиха наравно. Головата разлика е 7:5 в полза на България, а любопитното е, че Черна гора се е разписвал във всеки от петте двубоя.

Вероятен състав: Николай Михайлов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков, Симеон Славчев, Георги Костадинов, Галин Иванов, Ивелин Попов, Тодор Неделев, Спас Делев.

Европейските квалификации са свързани с първия сезон на Лигата на нациите. След края на квалификациите ще останат четири квоти за европейското първенство, които ще бъдат разиграни във финалните четворки в четирите дивизии на Лигата на нациите. Финалните плейофи са през март 2020.

В плейофите участват победителите в групите, но само ако не са се класирали за европейското. Тъй като повечето отбори от първите две дивизии ще се класират още през квалификациите, много от овакантените места ще бъдат запълнени с тимове от по-долни дивизии.

Турнирът ще отбележи 60 години от първото европейско първенство. Надпреварата ще се проведе в 12 града – Лондон, Мюнхен, Рим, Баку, Санкт Петербург, Букурещ, Амстердам, Дъблин, Билбао, Будапеща, Глазгоу и Копенхаген.

Дневник