Амстердам ще забрани организираните турове в Квартала на червените фенери от 1 януари 2020 г. и ще наложи ограничения за броя на участниците в безплатните туристически обиколки на града, съобщават местните медии.

Това е една от мерките за справяне с огромния наплив от туристи, срещу който негодуват местните жители, но и политика да не се насърчава "зяпачеството".

Проучване на кметството установи, че през централен площад в Квартала на червените фенери на седмица преминават над 1000 туристически групи като в пиковите часове се събират едновременно по 28 групи.

През миналата година вече се въведоха някои правила - екскурзоводите са задължени да притежават разрешителни, а в късните часове туровете са забранени.

Новите мерки се разпростират и извън въпросния квартал. Навсякъде в центъра екскурзиите ще бъдат по-строго регламентирани, въвежда се и туристическа такса върху билетите за вход.

Местните жители твърдят, че животът в града става все по-невъзможен. Според две трети от запитаните туристическите групи създават проблеми. Жриците на греха също се оплакват, че присъствието на организирани туристи пречи на бизнеса.

Дневник