Тазгодишната реколта на пшеница и ечемик в Шуменско се очаква да бъде с по-ниски добиви. Причините са закъснялата сеитба, засушаването и липса на снежна покривка.

Това са изводите от обследване, направено от специалисти на Областна дирекция „Земеделие". То е извършено тази седмица и е обхванало 10% от засетите площи с пшеница и ечемик на територията на областта.

В Шуменско през есента засетите от земеделските стопани площи на пшеница са 446844 дка и с ечемик – 72159 декара.

„Резултатите от извършеното обследване показват, че при пшеницата 28,2% от площите са в много добро състояние, 42,1% са в добро и 29,6% са в средно състояние“, казаха специалисти от ОД "Земеделие". Според тях въпреки, че посевите са подхранени с минерални торове, съобразно необходимите количества и не се наблюдава измръзване и болести по пшеницата, се очакват по-ниски добиви от миналогодишните. Те уточниха, че причината за по-късната сеитба на пшеницата е засушаването, както и липсата на снежна покривка през зимата.

Същите са причините и за състоянието на ечемика. Обследването показва при тази култура, че само 2,1% от засетите площи са в много добро състояние, 46,1% са в добро и 51,8% са в средно състояние. Специалистите отчитат още, че фитосанитарното състояние на посевите от ечемик е добро и не се наблюдават нападения от болести и измръзване.

Припомняме, че земеделските производители в областта получиха през 2018 г. 481 кг среден добиви от декар пшеница и 498 кг от декар ечемик.

ШУМ.БГ