Англия започна европейските квалификации с убедителна победа 5:0 над Чехия и оглави група А. Фаворитът в групата на България не допусна изненада на "Уембли" и въпреки че беше без редица основни играчи, направи много силни 90 минути.

Футболистите на Гарет Саутгейт можеха да победят чехите с двуцифрен резултат, след като пропиляха куп голови положения. От другата страна Чехия дори не успя отговори на агресията на англичаните, като изглеждаше като отбор, излязъл да загуби с по-малък резултат.

Над всички в срещата беше Рахийм Стърлинг, отбелязал хеттрик. Крилото на "Манчестър сити" откри в 24-ата минута. В рамките на шест минути през второто полувреме Стърлинг оформи хеттрика си с попадения в 62-ата и 68-ата минута.

Хари Кейн се разписа веднъж в добавеното време на първата част. Капитанът на "Трите лъва" вкара от дузпа, спечелена от Стърлинг.

Крайният резултат беше оформен след автогол на Калас в 84-ата минута.

Англия пропусна още редица добри положения чрез Джейдън Санчо, дебютантът Калъм Хъдзън-Одой, както и Деле Али. Селекционерът Саутгейт даде шанс за изява и на друг дебютант - Деклан Райс.

След победата си англичаните оглавиха квалификационна група А с три точки. Зад "Трите лъва" са Черна гора и България. След три дни англичаните гостуват на Черна гора в Подгорица.


В друга интересна квалификация Франция не допусна изненада при гостуването на Молдова. Световните шампиони спечелиха в Кишинев с 4:1, решавайки всичко до почивката, когато точни бяха Антоан Гризман, Рафаел Варан и Оливие Жиру. През втората част Килиан Мбапе се разписа в 87-ата минута, а две по-късно Амброс върна едно попадение за крайния резултат.

Изненадата на вечерта беше в Лисабон, където при завръщането на Кристиано Роналдо Португалия стигна само до 0:0 с Украйна. Звездата на европейските шампиони не успя да помогне на тима си. Така изненадващо в група В начело излезе тимът на Люксембург, който победи Литва с 2:1.

Дневник