Първият в света автономен автобус, който функционира при всякакви метеорологични условия, беше представен преди броени дни във Финландия. За модела "Гача" (Gacha) се твърди, че може да работи надеждно и безопасно, и при трудни условия – на тъмно, при дъжд, сняг, киша и поледица.

По-принцип тежките метеорологични условия пречат на нормалното функциониране на безпилотните автомобили, особено при положение, че са разработвани и тествани основно на топло и меко време. "Гача" използва напълно нова технология за управление, която е тествана да работи в арктическите условия на Лапландия.

Автономният бус от ново поколение разработен е разработен от финландската фирма "Сенсибъл фор" (Sensible 4) и японската "Мужи" (MUJI). Планът е той да започне да се използва за превоз на пътници в три финландски града тази пролет.

Създателите на "Гача" смятат да разработят автономни микробуси за обществена употреба и да предоставят транспортни услуги на потребителите още през 2021. За добро поведение на лед и сняг "Гача" е оборудван с гумите "Нокиан Хакапелита" на шведския концерн "Нокиан".

Гумите са единствената точка на контакт с повърхността на пътя, което ги превръща в много важен фактор за безопасност. Според проучване, проведено наскоро от "Нокиан Тайърс" в Европа, почти 60 % от шофьорите смятат, че зимните гуми са най-важният атрибут за безопасност в един автомобил.

Дневник