Стотици хиляди британци изпълниха центъра на Лондон в протест срещу оттеглянето на страната от Европейския съюз и в подкрепа на нов референдум за Брекзит. Шествието се провежда в критичен момент, при растящ риск Великобритания да напусне без споразумение, а политическото бъдеще на премиера Тереза Мей е под въпрос.

Според организаторите това може да се окаже най-многолюдният протест срещу Брекзит. През октомври организаторите на подобно шествие заявиха, че са се включили около 700 000 души.

Над множеството се издигат сините знамена на Европейския съюз и плакати с призиви "Настояваме за народен вот" и "Най-добрата сделка е да няма Брекзит".

В четвъртък лидерите на ЕС решиха да предложат на Мей две дати - 12 април и 22 май, до които може да се отложи Брекзит, който иначе би трябвало да се случи след седмица на 29 март. Но премиерът почти изгуби контрол над процеса, тъй като сега всичко зависи от решението на депутатите в Лондон.

Премиерът трябва да намери начин да изведе страната от най-тежката политическа криза поне от едно поколение насам, но стратегията ѝ засега не я доведе до нищо и расте натискът тя да си подаде оставката.

"Бих се чуствал различно, ако процесът бе добре управляван и правителството взимаше разумни решения. Но в момента имаме пълен хаос", коментира пред "Ройтерс" 59-годишният Гарет Рей, който е пристигнал от Бристъл за протеста. "Страната ще бъде разделена, каквото и да се случи, но още по-лошо е, че тя ще бъде разделена заради една лъжа."

Организаторите нарекоха събитието "Дайте го на народа" и от Хайд парк шествието премина покрай резиденцията на премиера и приключи пред сградата на парламента.

Всички в страната са единодушни, че Великобритания взима най-важното решение от края на Втората световна война насам. Но 18-годишната Фиби Пул казва, че през 2016 г. е била твърде малка, за да има право да гласува и смята, че други са откраднали бъдещето ѝ. "Нашето поколение ще трябва да живее с последиците от тази катастрофа", заяви тя. "По-трудно ще е човек да си намери работа, вече виждаме доста от големите компании да си тръгват и съм разтревожена за бъдещето."

Около 200 автобуса превозиха хора от цялата страна, докато петиция за отмяна на Брекзит събра само за последните 3 дни над 4 милиона подписа. Тереза Мей настоява, че не е редно и няма да има втори референдум, защото това ще задълбочи разделението в обществото и подкрепата за демокрацията. Поддръжниците на Брекзит казват, че при втори референдум ще последва дълбока конституционна криза.

Последните социологически изследвания показват леко наклоняване на везните на обществените нагласи в полза на оставане в ЕС, но промяната не е решаваща. На мнозина вече им е досадно случващото се около напускането на ЕС и предпочитат всичко да приключи, колкото се може по-скоро.

Дневник