Григор Димитров постигна убедителна победа при завръщането си на корта, след като прелетя през първия си съперник на Мастърса в Маями Фелисиано Лопес. Българинът надви испанския ветеран с 6:1, 6:3 като се нуждаеше само от час, за да вземе срещата.

Бившият №3 в световната ранглиста не беше играл от януари, когато загуби на осминафинал на Australian Open от Франсис Тиафо. Той пропусна турнирите в Ротердам, Акапулко и Индиън Уелс заради травма в дясното рамо. Независимо от паузата Димитров беше на ниво и игра силно.

Българинът постигна четвърта победа в шестия си мач с Лопес. За последно двамата бяха играли отново в САЩ - на "Мастърс" турнира в Синсинати през 2017 г., когато Димитров грабна титлата. На корта в Маями Димитров записа четири пробива, като не даде нито точка на съперника си за пробив.

Той завърши срещата с 20 уинъра и само девет непредизвикани грешки за 16 гейма.

В следващия трети кръг в Маями българинът ще се изправи срещу австралиеца Джордан Томпсън. Той победи изненадващо поставеният под №10 Карен Хачанов.


Димитров вкара общо 66% първи сервис в мача, като спечели 85% от разиграните точки при него. Много висок беше процентът и на второто му подаване. От другата страна на мрежата Лопес вкара 52% сервис и спечели само 66% от него.

Освен убедителната си игра, българинът показа и най-доброто от своя арсенал, като игра разнообразно. Той опита няколко атрактивни удара, освен това разнообразяваше играта си с къси топки и постоянно притискаше съперника си. Димитров впечатли и с придвижването си по корта.

Въпреки, че не беше играл от 62 дни, Димитров не показа никакви признаци на загуба на ритъм. Българинът започна много уверено, като действаше агресивно и диктуваше случващото се на корта. По-бавната настилка на хартия даваше предимство на Лопес, но с добрите си действия Димитров взе ранен аванс.

Той поведе с 1:0 след бърз сервис гейм, след което проби Лопес, за да затвърди пробива с нови убедителни действия. Испанският ветеран успя да вземе подаването си чак в четвъртия гейм, но предимството вече беше на страната на бившия №3 в света.

Димитров записа още един пробив, който дойде в шестия гейм и българинът поведе 5:1. В последния гейм той не допусна изненада и затвори първата част след едва 27 минути.

Разликата между двамата в първия сет дойде от по-малкия брой грешки, които Димитров допусна. Българинът спечели 79% от точките на своя първи сервис (11 от 14), като беше убедителен и при второто подаване.


Във втория сет резултатът се движеше гейм за гейм до петия, когато Димитров успя да стигне до ключов пробив. Българинът играеше търпеливо и в правилните моменти вдигаше агресията, карайки съперника си да греши.

С пробива Димитров си осигури важно предимство и не изпусна момента. Той поведе бързо с 5:3, за да притисне Лопес до стената и да го принуди да сервира за оставане в срещата. Левичарят от Испания допусна двойна грешка, след това два пъти прати топката в мрежата, принуден от добри удари на Димитров.

Бившият №3 в света няма мачове срещу следващия си съперник Томпсън. Очаква се двубоят между двамата от третия кръг да бъде в понеделник.

Дневник