В Тайланд първите парламентарни избори след преврата от 2014 г. може би не означават край на влиянието на военните върху политиката.

Тайландската армия завзе властта преди пет години след месеци на масови демонстрации срещу правителството на популистката премиерка Инглук Шинаватра, обещавайки да възстанови реда и да изглади острите политически разделения в страната, преди да позволи връщането на демокрацията. След като пет пъти отлагаше датата на изборите и продължи да управлява по-дълго от повечето избрани правителства, военното правителство най-накрая склони да насрочи вота за 24 март. Предлолагаше се, че изборите ще върнат страната към демократично управление, но новата система е само частично демократична, изтъкват анализатори, някои от които я наричат "фалшива демокрация".

"Генералите организираха тези избори, за да си осигурят продължаващо военно управление - в костюми, вместо в униформи", заяви Брад Адамс, директор за Азия в "Хюман райтс уоч".

Въпреки че хунтата ще се отдръпне, влиянието ѝ най-вероятно ще се запази: както изборните правила в страната, така и новата конституция, приета с референдум през 2016 г., облагодетелстват про-военната партия. Лидерът на хунтата Прают Чан-оча, който се бори да запази премиерския си пост, има големи шансове да успее, твърдят анализаторите, благодарение на назначения от армията Сенат, който ще гласува за министър-председател заедно с избраната долна камара. Една трета от 750-те членове на парламента (тези в Сената), се подбират от хунтата съгласно конституцията.

"Прают има предимство, защото новата конституция изглежда сякаш е създадена, за да му помогне да спечели властта или да установи привидна демокрация, или и двете", заяви за ДПА Пол Чеймбърс, преподавател по политически науки в университета Наресуан в Северен Тайланд. "Вероятността да спечели е висока", добави той.

Правилата също бяха измислени с цел да подкопаят големите политически партии, най-вече партията "Пуеа Тай" ("За тайландците"), която спечели безапелационна победа на последните парламентарни избори в страната през 2011 г. "Пуеа Тай" е главното подставено лице на бившия премиер Таксин Шинаватра, който остава популярен, въпреки че живее в доброволно изгнание, откакто бе свален от власт с преврат през 2006 г. Според последните социологически проучвания Пуеа Тай се очаква да спечели мнозинството от местата в долната камара, но недостатъчно, за да сформира правителство. Според анкетите Прают е най-популярният избор за ролята на премиер, отчасти благодарение на подкрепата му за традиционните тайландски ценности и на непоколебимата му лоялност към монархията.

Негови привърженици казаха пред ДПА, че се надяват той да остане на власт заради "мира и стабилността", постигнати от неговия режим. "Ако други хора дойдат на власт, ще има протести, а това не е добре за икономиката", каза един от тях, 55-годишен управител на салон за масажи.

Запитан от журналисти дали е готов за изборите, Прают отговори, че е разполагал с пет години, за да се подготови. "За какво още да се подготвям?", каза той.

Единствената личност, която би могла да подкопае шансовете на Прают, бе 67-годишната бивша принцеса Уболратана, по-голямата сестра на крал Маха Ваджиралонгкорн. Партията "Тай Ракса Чарт" се опита да отбележи политически "гол" през февруари, като я номинира за кандидат за премиер - първият пряк представител на кралското семейство, който да се яви избори. "Уболратана представляваше може би единственото лице, което можеше категорично да измести Прают на изборите", смята Чеймбърс. "С нейните монархически корени, съчетани с плуралистичната идеология и "Таксинизма" на нейната партия, изборната ѝ победа изглеждаше неоспорима", добавя той, имайки предвид връзките на "Тай Ракса Чарт" с Таксин Шинаватра.

Изненадващият ход обаче бързо беше осуетен, когато кралят издаде указ, определящ участието на принцесата в политиката като "противоконституционно и крайно неуместно".

Според анализаторите трайното влияние на армията, независимо от репутацията за нарушенаване на човешките права, наистина предлага ползи. След повече от десетилетие на конфликт между поддръжниците на Шинаватра и многобройните му опоненти, влизането на военните в тайландската политика е разделило страната на три широки политически фракции. "Напрежението ще спадне с участието на три партии", каза Чаян Чаяпорн, професор по политически науки в университета Чулалонгкорн в Банкок.

Въпреки всичко изборите донесоха жизнерадостна атмосфера, рядко виждана по времето на репресивния военен режим - с предизборни плакати на всеки ъгъл, камионетки, рекламиращи кандидатите с високоговорители по улиците, партийни активисти, обикалящи страната и ухажващи избирателите.

Ентусиазмът до голяма степен се споделя и от електората - много тайландци са гласували предварително седмица по-рано по данни на Избирателната комисия. "Толкова съм развълнуван. Най-накрая ще упражня правото си на глас", каза Майтапорн Муджалинкул, който гласува за първи път и планира да даде гласа си за партията "Бъдеще напред", чийто кандидат за премиер Танаторн Джуангрунгруангкит се радва на нарастваща популярност сред младите хора заради прогресивните си политики.

"Отначало мислех, че превратът е донесъл мир и стабилност и затова нямах нищо против, но след това се появиха икономически проблеми и фактът, че (хунтата) не можеше да бъде разследвана за корупция", каза 24-годишният копирайтър и добави: "Време е за промяна".

БТА/Дневник