Лидерите на двете камари на американския парламент получиха днес основните изводи от окончателния доклад на специалния прокурор Робърт Мюлър за руската намеса в изборите от 2016 г.

Продължилото 2 години разследване е стигнало до заключение, че приближените на Доналд Тръмп или екипът на предизборната му кампания не са заговорничели с Русия, за да спечели изборите, пише в писмото от министъра на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар.

Специалният прокурор проверяваше и дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието чрез уволнения, заплахи и критики. В текста се казва, че събраните доказателства не доказват президентът да е извършил такова престъпление, но и не твърдят, че той не е извършил такова.

Според първите коментари нюансът тук е бил в това дали президентът умишлено е действал в свой интерес, както и дали екипът му съзнателно е работил с руснаци по време на изборите, но не поставя под въпрос, че Русия е имала такава кампания.

Писмото на главния прокурор

Законите в САЩ освобождават държавния глава от повдигане на обвинения за извършено престъпление и той може да бъде отстранен от поста единствено чрез процедура за импийчмънт, която е в значителна степен политически мотивирано решение на Конгреса.

Бар бе назначен след остри критики на Тръмп срещу предшественика му Джеф Сешънс, който се дистанцира от разследването в самото му начало преди 22 месеца, за да не бъде обвинен в конфликт на интереси. Президентът неведнъж е заявявал, че изключително много държи на лоялността на служителите в администрацията му,

Тепърва ще се разбере кога и какви части от Доклада "Мюлър" ще бъдат изпратени на Камарата на представителите и Сената. Пълното съдържание на разследването вероятно ще е достъпно след много години, тъй като в него са и свидетелски показания на хора, които не са били заподозрени.

Според министерството на правосъдието в доклада няма препоръки да се повдигат нови обвинения отвъд вече известните 34 души, сред които 6 бивши съветници и помощници на президента, дузина руснаци и 3 компании.

Тръмп, който е известен с бързите си и спонтанни коментари в "Туитър", мълчи от предаването на доклада в петък вечерта. В неделя той направи кратко изявление пред журналисти, в което заяви, че не е имало никакво сътрудничество с руснаците или възпрепятстване на правосъдието, че цялото разследване е било незаконен ход на опонентите му и всичко това е срамота за страната.

Преди това Белият дом обяви заключенията за пълно оневиняване на президента, но медиите в САЩ припомниха, че той никога не е разговарял с екипа на Мюлър за действията, заповедите и туитовете си по повод разследването, каква е била целта му и какъв е бил ефектът върху правосъдието.

Това не е единственото разследване срещу президента, екипа, фирмите и приближените му. Десетина разследвания и проверки се извършват от парламентарни комисии, както и от федерален прокурор в Ню Йорк.

Дневник