Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши в неделя, че може да поднови медийната и рекламна кампания срещу институции и лидери на Европейския съюз.

В сряда Европейската народна партия се договори с неговата партия "Фидес" да бъде замразено членството ѝ, докато специална комисия не установи, че правителството е отговорило на основните критики към управлението му, една от които са плакатите из страната и статии в проправителствен имедии, нападащи ЕС и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ЕНП предпочете да не рискува с изключването на Орбан точно преди изборите за Европейски парламент на 23-26 май, но той веднага използва компромиса, за да заяви, че никой не е гонил партията му, а тя доброволно е замразила членството си. На брифинг след заседанието в Брюксел той каза в сряда, че твърдящите, че е начело на все по-авторитарен режим и погазва върховенството на закона и свободата на медиите, всъщност тласкали ЕНП вляво в политическия спектър и правели услуга на опонентите от ПЕС.

Орбан спря медийните нападки и плакатната кампания и се извини на членовете на ЕНП, но веднага добави, че изобщо няма да променя политиката си.

В радиоинтервю в неделя премиерът се върна към войнствения си тон. "Хората в Брюксел са ни малко ядосани, защото в началото на кампанията за евроизборите започнахме информационна кампания в Унгария, която общо взето разкри позициите на Брюксел", заяви той. "Изобличихме ги и, естествено, те са ядосани."

"Не бива да се отказваме, не бива да се плашим, само защото опонентът ни се засегнал и ни напада с гнева на онези, които разкрихме", продължи той.

Запитан дали думите му означават подновяване на антиевропейската кампания, говорител на правителството отвърна, че "думите на премиера говорят сами за себе си".

Орбан нападна лично и първия зам.-председател на Еврокомисията и водещ кандидат на европейските социалисти Франс Тимерманс. Според него холандецът, кандидатстващ за поста на Юнкер, е брюкселски бюрократ, изгубил връзка с реалността и живееш в свой измислен свят. Тимерманс масово не е харесван от националистите в Европа и е един от най-активно призовавалите за тежки санкции срещу управляващите в Унгария и Полша.

"Тази седмица избори промениха горната камара на парламента в Холандия и на тях партията на този Тимерманс се провали зрелищно. Той изгуби доверието на хората. А в същото време идва в Будапеща и обикаля европейските столици да ни поучава за демокрацията. Такива като Тимерманс, които хората в собствените им държави са ги изритали, не бива да получават позиции в Брюксел, защото това ще отслаби сътрудничеството в целия ЕС", цитира думите му "Ройтерс".

Орбан допълни, че резултатът от евроизборите ще определи дали "Фидес" ще остане в ЕНП или ще потърси нов алианс в Европа.

Дневник