Без право на нова грешка българският национален отбор по футбол се изправя пред второто си изпитание в европейските квалификации, след като гостува на Косово. Три дни след равенството 1:1 в София с Черна гора, футболистите на Петър Хубчев имат шанс за поправителен в много важна среща.

Успех в Прищина ще донесе общо 4 точки от първите два мача и добър актив преди срещите през лятото. Нова грешна стъпка обаче ще намали шансовете на състава да се бори за класиране на Евро 2020. Ситуацията е още по-трудна, след като това е първи мач за Косово, а пред публиката ще бъде представен и новият национален химн.

България е в една група с Англия, Чехия, Черна гора и Косово. Преди три дни Англия разгроми Чехия с 5:0 и очаквано оглави групата. Във втората си среща "Трите лъва" гостуват на Черна гора в Подгорица.

Двубоят между Косово и България е тази вечер от 21.45 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ1.

Ситуацията в българския лагер

България ще бъде единствено без контузения Ивайло Чочев. Халфът на "Палермо" счупи капачка на коляното в сблъсъка с Черна гора и напусна лагера. Той претърпя операция и ще отсъства между 6 и 8 месеца според първоначалните прогнози.

Очаква се в отсъствието на Чочев като титуляр да започне Симеон Славчев. Селекционерът Хубчев обяви, че може да направи промени в стартовия състав, след като в Лигата на нациите българските играчи са изпитвали проблеми във физическо естествено именно във вторите си мачове.

"Със сигурност противникът ще бъде мотивиран, но нямаме опонент, който да не е излизал така срещу нас. Ние очакваме такъв опонент и битка. Моята работа не е върху това как се чувства Косово, а повече се замислям за мотивацията на нашия тим. Не искаме да разсъждаваме по тези теми, а просто да сме мобилизирани", каза Хубчев на пресконференция в Прищина.

Вратарят Николай Михайлов обясни, че емоцията може да бъде използвана срещу играчите на Косово.

"Знаем какво трябва да очакваме от отбора на Косово. Повечето момчета са играли в такива мачове. Трябва да използваме тази емоция срещу тях. За нас е важно да свършим нашата работа на терена и да изпълним тактическите указания. Трябва да се раздадем на максимум, нищо друго не е от по-голямо значение", заяви Михайлов.

Съперникът

Двубоят в Прищина е първият в европейски квалификации за Косово, след като тимът дебютира в турнирите на УЕФА и ФИФА в квалификациите за световното в Русия. След това Косово се представи добре и в Лигата на нациите.

Съперникът на България няма загуба от 9 октомври 2017 г., когато отстъпи с 0:2 на Исландия. От тогава последваха 11 мача (осем победи и три равенства), в които Косово няма поражение. Тимът спечели групата си в Лигата на нациите с 4 победи и две равенства.

В контролите си Косово записа четири победи и равенство. То дойде в последната среща с Дания (2:2).

"Не знам дали ще се получи добър мач за зрителите. Очаквам повече битка в средата на терена, тряба да се борим за всяка топка. България е силен тим с много опит, притежава здрава физика", заяви треньорът на Косово Бернар Шаланд.

"Ако си помислим, че Дания е по-силен отбор от България, това ще ни създаде големи проблеми. България е компактен и агресивен тим. Много от футболистите на България са с богат опит. Ако можем да ги сравняваме с другите съперници, това за мен ще е най-трудният мач", добави треньорът на съперника.

Вероятен състав на България: Николай Михайлов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Костадинов, Симеон Славчев, Спас Делев, Ивелин Попов, Тодор Неделев, Станислав Костов.

Дневник