Нов скенер за диагностика и проследяване на онкологични заболявания бе доставен днес в Комплексния онкологичен център в Шумен. Той ще бъде монтиран в помещение в Отделението по нуклеарна медицина, съобщиха от КОЦ.

„SPECT/CT съчетава два апарата – гама камера и осем срезов скенер. Чрез компютърно обработване двата образа - от гама камерата и скенера, се наслагват един върху друг. Вследствие се получава много точна диагностична картина. Това е изключително важен апарат и служи за локализиране основно на туморни формации, служи за тяхното проследяване и стадиране на туморния процес“, обясни за ШУМ.БГ управителят на КОЦ-Шумен д-р Сотир Караниколов.

Той добави, че в момента аналогична апаратура няма в нито един от онкоцентровете в Североизточна България - Варна, Русе, Велико Търново, и с такава разполага само центърът в Шумен

SPECT/CT е закупен със собствени средства на КОЦ-Шумен и струва 1,010 млн. лв., уточни д-р Караниколов. „Успяхме да закупим апарата след тригодишна процедура по ЗОП. Забавянето дойде заради обжалване на фирми, които не участваха в процедурата. В края на месец януари финализирахме търга и сключихме договор за доставка. Апаратът ще бъде изплатен в рамките на 14 месеца и вече сме внесли първата вноска от 300 хил. лв.“, каза още управителят на КОЦ-Шумен.

Новата гама камера ще бъде монтирана в края на април. „Предстои ремонтиране на помещението, където ще се постави апарата. Процесът се наблюдава от Агенцията по ядрено регулиране и от отдел по радиационна хигиена във Варна. Свързано е със сериозни предварителни документи и съгласуване, издаване на разрешително за строеж, което отнема повече време и затова монтирането ще стане през април“, допълни д-р Караниколов. .

Старата гама камера, с която е разполагал КОЦ-Шумен  е била на 19 години и е била бракувана преди три.

ШУМ.БГ