С беседа-разговор за историята на археологическо сдружение "Българска старина" днес от 17.30 часа в залата на Регионалния исторически музей ще бъде отбелязана 95-годишнината от учредяването на Сдружението.

Организатори на проявата са Сдружение "Българите-памет и бъдеще", дружество „Приятели на музеите и РИМ-Шумен. Гости на събитието ще бъдат бившия директор на РИМ-Шумен и председател на сдружение "Българска старина " след 1990 г. - Дечко Лечев и Христина Стоянова - настоящ директор на НИАР Плиска и председател на сдружение "Българска старина".

„С отбелязване на годишнината искаме да припомним за родолюбивите и образовани личности, благодарение, на които стават известни за света Първопрестолна Плиска с дворците, църквите, рова, Базиликата, светилището Мадара и Мадарския конник, Патлейна, Златната Симеонова църква, двореца и много други находки от славното ни минало. И още какво е участието на държавни и обществени структури, военни, общественици, за да имаме днес на територията на Шуменска област три Национални исторически и археологически резервата",  каза за ШУМ.БГ Павлинка Дякова, председател на сдружение "Българите-памет и бъдеще".

Археологическото сдружение „Българска старина“ е учредено на 23 март 1924 г. във Варна с участието на представителите на сдруженията от Шумен, Нови пазар, Плиска и Преслав. Почетен председател на Постоянния комитет става митрополит Симеон, а реалното ръководство е поето от инициатора Карел Шкорпил. През 1926 г. седалище на сдружението става Шумен, чийто местен комитет успешно координира работата на местните археологически дружества в Шумен, Плиска, Мадара, Преслав и Разград.

Според Дякова интересен факт е и предисторията на Сдружението, в която съществена роля играе шуменският кмет д-р Петър Кърджиев, участвал активно в създаването на археологическото дружество в Шумен. Тя припомни още за д-р Петър Кърджиев, че в периода 1902-1908 г. негова е инициативата и е създаден сегашния бул. „Славянски“ със залесената алея от гарата до центъра, както каменното корито на река Поройна, и сградата на Съда, изградена по модел на Министерството на външните работи на Австрия.

ШУМ.БГ