ЕС трябва да се противопостави на усилията на Франция да "политизира" единния пазар или да копира и прилага китайския модел за държавна намеса, заяви датският премиер Ларс Льоке Расмусен, цитиран от "Файненшъл таймс". Той е един от лидерите на малки северни държави членки, които се опасяват, че загубата на британския глас в защита на свободния пазар след Брекзит ще постави началото на етап на по-интервенционистки, водени от Франция и Германия, политики.

"Аз не съм за бездушен пазар, но не съм и за политизиран пазар", заяви Расмусен в интервю за ФТ. "Много е важно да се постигне правилния баланс", посочи той, като добави, че е съгласен с френския президент Еманюел Макрон, че Европа не трябва да бъде "наивна" за китайската икономическа сила. Според Расмусен обаче Европа не трябва да подражава на Китай, като предоставя държавна помощ на определени компании или им помага да избегнат конкуренцията. "Не трябва да избираме победителите", настоя още премиерът.

"Това е още една причина, поради която Великобритания ще ни липсва на масата за преговори. Не е нещо ново Франция да настоява за тази перспектива, (но) Великобритания бе в противоположния ъгъл и Германия постигаше баланс и компромис. Определено ни липсва по-либерално ориентираният глас в стаята", допълни Расмесен.

Миналия месец Берлин и Париж представиха инициатива за "европейска индустриална политика", включваща настояване да бъдат реформирани правилата на ЕС в областта на конкуренцията така, че да се съдейства за създаването на компании, които да бъдат сред водещите в света в своите сфери.

Дневник