И през миналата година, както и в предходните, в Шуменския окръжен съд наблюдаваме високо качество на правораздаването. Тук се работи мобилизирано. Така оцени работата на ШОС през миналата година председателят на Апелативен съд - Варна Ванухи Аракелян.
Тя заедно с ръководителя на ШОС София Радославова дадоха брифинг за медиите в Съдебната палата след заседание, на което бе представен годишния отчет на Окръжния и Районните съдилища в Шуменско.

„Освен, че работят на високо професионално ниво, магистратите от Шуменския окръжен съд се ангажират и с културни, социални и обществени активности, за което те заслужават специални поздравления. В това отношение съдът в Шумен е един от най-активните в страната“, каза още съдия Ванухи Аракелян. Тя даде за пример проекта за Гражданско наблюдение, в който ШОС участва. „Трябва да си смел и да си готов да чуеш и това, което не искаш. Магистратите излизат от зоната на комфорт и това е достойно за уважение. Затова поздравявам колегите, че се откриха за гражданско наблюдение“, каза още ръководителят на АС-Варна. Като още една добра практика на ШОС Ванухи Аракелян посочи разкриването на медиационния център. По думите й чрез метода на медиацията могат да се решат много от семейните спорове и при тях да не се стига до дела.

На брифинга председателят на ШОС София Радославова изнесе данни в цифри за правораздавателната дейност на съдилищата на Шуменско през 2018 г. През изминалата година в ШОС, заедно с висящи от минали периоди, са постъпили 1252 дела. От тях са приключили 1093 дела. Постановени са 1137 съдебни акта, от които в едномесечен срок 1120 или 98,5%.

Общо 10 753  са делата, които са постъпили за разглеждане в районните съдилища в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. От трите съда са приключени 10 527.

„Най-натоварени през миналата година са били съдиите в РС – Велики Преслав. Средно на месец магистратите там са гледали 64,69 дела. От тях са свършени 56,24. По-голямата натовареност в този съд бе и заради намаления щат. През цялата година от необходимите трима, там са работили двама съдии. Причина за това бе, че не бе приключила процедурата за избор на административен ръководител“, уточни София Радославова. Тя допълни, че съдиите в РС – Шумен са гледали средно по 40 дела на месец, а тези в Нови пазар – 49,2.

По-късно от пресцентъра на ШОС допълниха, че днес председателят на Окръжния съд София Радославова е връчила грамоти на съдиите – лектори в Образователната програма на институцията. Отличия за укрепване публичния образ на съда получиха съдиите Нели Батанова, Светлин Стефанов, Димчо Луков и Свилен Станчев.

За изключителен принос като член на Национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България бе наградена и съдия Румяна Райкова.

 

ШУМ.БГ