Отлично представяне на учениците от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр.Шумен на Националното средношколско състезание "Енергетиката и ние" в гр. Варна, което се проведе в края на миналата седмица, съобщиха от гимназията.

Денис Исметов  от 10 клас успя да извоюва I-во място, грамота и специална награда от спонсорите, благодарение на неговата разработка "Енергийна пътека". III-то място, грамоти и награди получиха Стоян Димитров, Даниел Радославов и Калоян Ивелинов от 11 клас за тяхната разработка "HIGH TECH BUILDING". Тя представлява макет на сграда  от ново поколение, в която осветлението и всички електроуреди се управляват гласово от smart устройство. Александър Евгениев от 8 клас спечели сертификат за отлично представяне и награда за своята разработката "Генератор за преобразуване на топлинната енергия от океана".

Организатори на състезанието бяха Технически университет - Варна, Община Варна и РУО – Варна. То се провежда за четвърта поредна година и в него се включиха над 100 участници от цялата страна в четири категории: Макет с презентация, Доклад, Образователен модул и Филм.

Основните цели на организаторите са чрез състезанието да бъде предоставена възможност на учениците от професионалните гимназии да демонстрират знания и умения, придобити в образователния процес, както и да мотивират учениците и техните учители за повишаване качеството на професионалната подготовка.

ШУМ.БГ