Британският премиер Тереза Мей заяви днес в парламента в Лондон, че все още няма достатъчно подкрепа, за да предложи на депутатите за трети път да гласуват сделката за Брекзит, която постигна с останалите 27 страни от съюза.

Това рязко намали шансовете за подобен вот до края на седмицата, а не е ясно дали тя ще събере одобрението на мнозинството в Камарата на общините и следващата.

Така става все по-вероятно и свиването на срока за Брекзит до 12 април, както се договориха на последната си среща лидерите на държавите от ЕС. При това ще има Брекзит без сделка, което е смятано за най-лошият вариант и за Великобритания, и за съюза.

Миналия четвъртък председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е договорено следното:

"При първия сценарий, ако споразумението бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет се договаря за удължаване на срока до 22 май.

При втория сценарий, ако ако споразумението не бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет се договаря за удължаване на срока до 12 април, докато очаква Обединеното кралство да обясни как възнамерява да продължи напред. Това на практика означава, че до тази дата всички възможности остават открити и крайният срок на допълнителното време ще бъде отложен. Британското правителство все още ще има избор между напускане със сделка, без сделка, отлагане за дълъг период или отмяна на искането за напускате по член 50."

Тази позиция означава, че британците все още имат шанс - ако одобрят сделката на Мей до 7 април - срокът да бъде отложен до 22 май, последният ден преди изборите за Европейски парламент.

Депутатът Хилъри Бен, който е председател на парламентарната комисия за Брекзит, попита премиера дали ако няма вот за сделката тази седмица, страната ще трябва да напусне на 12 април или да поиска друго удължаване. Мей отвърна само, че все още се надява да получи тази подкрепа и че "правилният път за напускането на ЕС е колкото може по-скоро със сделка, като сега това ще е на 22 май".

Депутатите продължиха да настояват за отговор какво си мисли, че ще направи премиерът на 11 април, но тя обясни, че не може да приеме всичко, което идва от парламента. Затова и засега не вижда смисъл от т.нар. индикативно гласуване (т.е. питане всеки от депутатите да посочи кой от вариантите предпочита), защото то често дава вътрешно противоречиви сигнали на правителството.

Тереза Мей потвърди още веднъж, че не иска Великобритания да провежда избори за Европейски парламент, както е задължена като страна член по Договора за ЕС.

Дневник