Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който признава израелския суверенитет над Голанските възвишения.

Той направи това в началото на срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Подписът формализира изявлението на президента от миналата седмица - тогава той каза, че "е време" това да се случи след 52 години, тъй като районът е от много важно "значение в стратегически план и за сигурността на Държавата Израел и регионалната стабилност".

Израел окупира Голанските възвишения през 1967 г., но не получи международна легитимация за този ход, а Сирия многократно е правила опити да си върне суверенитета.

По-рано днес Нетаняху обяви, че ще съкрати посещението си в САЩ заради днешното ракетно нападение срещу Израел от ивицата Газа. Малко след това израелската армия обвини ислямистката организация "Хамас", която контролира Газа, за инцидента. Израелски медии пишат, че военни вече са изпратени към границата с анклава.

Седем души бяха ранени по-рано днес в Централен Израел, когато ракета улучи къща край Тел Авив, припомня ДПА. Първоначално се съобщаваше за петима ранени. Сред ранените има три деца: бебе, тригодишно дете и 12-годишно момиче. Наранявания получиха също така две жени съответно на по 60 и 30 години.

Дневник