Европейският парламент реши да остави без промяна дневния си ред и да обсъди и гласува в сряда предложените промени в правилата за международните пътни превози. Срещу това решение се изказа дори председателят на парламентарната комисия по транспорт Карима Дели, съобщава БТА.

Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че най-рано във вторник следобед евродепутатите ще разполагат с превод на всички близо 2000 предложения за промени в изготвените от транспортната комисия текстове. Засега те не са публикувани дори на английски език.

При гласуването на промените пленарната зала трябва да се произнесе текст по текст. Евродепутати отбелязаха, че се преследват единствено политически цели, щом досега в транспортната комисия не е било постигнато съгласие.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като "една от най-големите грешки" и коментира, че гласуването в сряда ще бъде "хвърляне на зарове". Пред агенция "Фокус", той казва, че каквото и да се случи в сряда, това няма да е окончателното гласуване. "Предстоят триалози и второ четене, така че имаме ход. Имаме полезни маневри", подчерта евродепутатът.

По-рано днес повечето парламентарни групи не заявиха подкрепа за предложените законодателни промени. Бе изразено очакването обсъждането и гласуването на правилата да бъде отложено.

През миналата седмица транспортният министър Росен Желязков обяви, че България е мобилизирана да не допусне новите правила за международните превози в ЕС да бъдат приети от сегашния състав на Европейския парламент, но ако това се случи, планира да заведе дело срещу акта в Съда на ЕС.

Превозвачи от България, Румъния, Литва, Латвия и други страни, обявиха, че в сряда ще организират протест с камиони край европейският парламент.

Транспортният министър е бесен

Резултатът е изключително разочароващ, каза пред журналисти министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от "Фокус". "Аз ще изляза от политическата коректност и ще кажа направо, че съм бесен от този резултат. Това е споделено с колегите в разговори от Европейския парламент. Имаме 17 члена от 700 в Европейския парламент. Тези 17 души можеха да решат мача", коментира той. Днес обаче трима от българските евродепутати не са били в залата, което е предрешило резултата от гласуването.
В началото на януари комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик. Това бе само един от трите доклада, които обсъждаше транспортната комисияq (повече за тях четете тук) засягащи условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения.

Дневник