Григор Димитров отпадна от турнира от сериите "Мастърс" в Маямия след драматична загуба с 5:7, 5:7 от австралиеца Джордан Томпсън. Българският тенисист напуска надпреварата в третия кръг, както и преди година. Срещата на корт №1 на комплекса в Маями беше много оспорвана и премина през много драматични моменти.

Димитрво не беше на най-доброто си ниво, като не показа играта от първата си среща с Фелисиано Лопес. В крайна сметка след час и 48 минути българинът беше принуден да напусне турнира.

Бившият №3 в света изигра два мача в надпреварата, с която се завърна след отсъствие от 62 дни. Той не беше играл от месец януари, когато отпадна на осминафинал на Australian Open. Заради контузия в рамото Димитров пропусна три поредни турнира - Ротердам, Акапулко и Индиън Уелс.

Българският тенисист не успя да изравни най-доброто си класиране на мастърса в Маями, където той има два осминафинала - през 2012 и 2016 г.

В ключовите моменти Димитров се пречупи, като пропиля аванс и в двата сета. Много драматична се оказа втората част, когат при 5:4 и свой сервис Димитров беше пробит на нула, което върна предимството в неговия съперник.

На моменти Димитров беше видимо затруднен при придвижването си по корта, което не му остави големи шансове срещу вдъхновеният австралиец. Томпсън достигна до срещата с българина, след като преди това победи Карен Хачанов във втория кръг.

Димитров допусна три двойни грешки в срещата. Броят на уинърите беше едва 15, а непредизвиканите грешки – 31.

Българският тенисист сервираше само 57% и спечели точно 57% от разиграните точки при първото си подаване (24 от 42). Въпреки големия брой грешки обаче Димитров имаше реален шанс да изравни сетовете и да вкара срещата в решителна последна част.

Двубоят започна отлично за Димитров, който реализира пробив още в първия гейм. Той дойде основно от грешките на Томспън, а не толкова от добри действия на българския тенисист. Лошата новина за Димитров беше, че 77-ият в света върна пробива още в следващия гейм, който започна с двойна грешка на българина.

След това резултатът се движеше гейм за гейм с лек превес ту за единия, ту за другия. Димитров имаше една точка за пробив в седмия гейм, след това и в 11-ия, но не успя да се възползва. Томпсън взе своето подаване и си осигури поне тайбрек в първия сет.

В решителния 12-и гейм австралиецът на свой ред стигна до точка за спечелване на сета, Димитров се защити при първата възможност, но след това сгреши и по този начин предаде сета на сметката на Томпсън – 5:7.

Първата част продължи 52 минути. Въпреки че реализира три аса българинът допусна и две двойни грешки. Процентът на спечелени точки при сервис не беше много висок за бившия №3 в света – едва 65%, срещу над 70, които поддържаше Томпсън.

Серията от спечелени геймове за Топмсън продължи и в началото на втория сет, когато той откри резултата, взимайки подаването си. Размяната на сервис геймове се задържа до четвъртия, когато Димитров отново допусна пробив. До него се стигна след много грешки от страна на българина, а Томпсън усети, че съперникът му е разклатен и играеше много настъпателно.

Димитров съумя да отговори много бързо и още в следващия гейм реализира пробив. Той го направи независимо, че изоставаше с 0:30, но се събра и взе подаването на своя съперник, след което затвърди пробива, за да изравни 3:3.

Загубата в петия гейм сякаш се отрази върху психиката на Томпсън, който вече не играеше със същата енергия и ударите му не бяха толкова дълбоки. Той все пак взе подаването си, за да върне напрежението от другата страна на мрежата.

Драматичният развой на сета продължи с пробив за Димитров и повеждане с 5:4. Той можеше да затвори сета на свой сервис, но изведнъж загуби ритъма си и допусна пробив на нула, с което върна в битката Томпсън.

Австралиецът затвърди пробива и по този начин се доближи само на гейм от успеха в срещата, принуждавайки Димитров да се бори за оставането си в турнира.Последният гейм също беше драматичен и от неговото начало Томпсън поведе с 40:0, стигайки до три мачбола. Димитров не спря да се бори и дори изравни при 40:40, но след това допусна нови грешки и загуби срещата.

Дневник