Израел и палестинската групировка "Хамас" се споразумяха за примирие с посредничеството на Египет. Това съобщи за "Ройтерс" високопоставен палестински представител, цитиран от БТА.

Според представителя, пожелал анонимност, примирието влиза в сила в 22,00 ч. местно време (20 ч. по Гринуич). Телевизията на "Хамас" потвърди, че има сключено примирие сред разменените ракетни атаки и въздушни удари днес.

По-рано днес израелската авиация порази сграда, в която е бил офиса на един от лидерите на "Хамас" Исмаил Хания в Газа, съобщиха от армията на Израел, предаде ДПА, цитирана от БТА. Няма съобщения за пострадали хора, но се смята, че сградата е напълно разрушена. Унищожени са други две сгради на "Хамас", казаха израелските военни.

Радиостанцията на "Хамас" потвърди, че офисът на Хания е разрушен, допълни Асошиейтед прес. Въздушният удар е бил нанесен след два предупредителни изстрела по пететежната сграда - обичайна тактика на Израел, за да накара хората да се евакуират.

Израелските въздушни удари из ивицата Газа са в отговор на ракетна атака на "Хамас" призори днес, която порази жилищна сграда и рани седем човека в централен район на Израел. Израелският военен говорител Ронен Манелис обяви, че израелската операция "се очаква да продължи през следващите часове".

От сутринта Хания се укрива, опасявайки се от отмъщение, посочи АП. В негово писмено изявление, разпространено днес, се казва, че палестинският народ "няма да се предаде" и че неговите въоръжени сили "ще възпрат врага, ако той прекоси червените линии".

В ответ на израелската операция от Газа тази вечер бяха изстреляни най-малко десет ракети към южния израелски град Сдерот. Из района бяха задействани сирените за въздушна тревога. Няма данни за пострадали хора.

Дневник