Националният отбор по футбол записа второ поредно равенство в квалификациите за европейското първенство през 2020, след като направи 1:1 с Косово като гост. Тимът изигра много тежък мач в Прищина, в който трябваше да се бори с всички сили за точката.

Отборът, воден от Петър Хубчев, срещна много мотивиран съперник, зареждан допълнително от подкрепата от трибуните на стадион "Фадил Вокри". Срещата беше първа за Косово в европейски квалификации. За България мачът пък беше в разгара на информациите, че Петър Хубчев ще напусне тима и ще поеме "Левски".

България поведе в 39-ата минута с гол на Васил Божиков, но домакините изравниха в 62-ата чрез Зенели. Косово обаче удари греда и създаде пет отлични голови положения.

Подобно и на първия си мач в квалификациите българите бяха надиграни. В атака те се задоволиха с епизодични прояви. Поведението на футболистите от българския тим подсказа, че те са доволни на точка, след като в последния четвърт час се бранеха пред наказателното си поле. По отношение на статистиката Косово имаше 62% притежание на топката, отправи 12 удара, от които пет точни. Българският тим имаше само два точни удара, един от които се превърна и в гол.

По същото време в Прищина в друг мач от група А Англия победи Черна гора с 5:1 и остава с пълен актив от 6 точки след първите два мача.

Точката спечелена в Прищина изкачва България на второ място, като тимът има 2 дотук.

Селекционерът на България Петър Хубчев направи три промени от състава, който преди няколко дни завърши 1:1 с Черна гора. Кристиян Малинов, Симеон Славчев и Антон Недялков започнаха вместо Галин Иванов, контузения Ивайло Чочев и Петър Занев. Българският тим действаше с трима дефанзивни халфа в средата на терена, а в предни позиции беше оставен само Ивелин Попов.

Първата ситуацията в мача на сметката на България, когато Попов се измъкна, но избра да прехвърля Арианет Мурич от около 25 метра и сгреши.

Косово отговори много бързо и в седмата минута домакините бяха близо до гол. Звездата на тима Рашица беше изведен в наказателното поле, преодоля Михайлов и отправи удар, но Недялков притича и успя да извади топката в корнер.

След началните много интересни минути на терена преоблдаваше битката. Двата тима започнаха да действат много агресивно за всяка топката, което доведе и до повече нерви.

Косовският тим изглеждаше с една идея по-опасен, след като в предни позиции показа скорост и действаше с комбинации само по тревата. Идеите на България в атака се свеждаха до изритани топки и центрирания от фланговете. Много често обаче Ивелин Попов беше оставен сам и нямаше никакви шансове срещу двама от Косово срещу себе си.

След 30-ата минута домакините отново се активизираха, а натискът им водеше до грешки на българите. При една ситуация в центъра Симеон Славчев беше пресиран и загуби топката. Берсант Целина напредна и стреля от около 20 метра, но мощният му удар попадна точно в обсега на Николай Михайлов, който успя да парира топката.

В тези минути България трудно минаваше центъра на терена, а също така в кратък период получи и два жълти картона за Славчев и капитана Попов.

Изненадващо обаче статичните положения се оказаха голямото оръжие за състава на Хубчев. При два последователни корнера в 39-ата минута България се възползва. Второто центриране на Тодор Неделев беше засечено от централния бранител Васил Божиков, който прати топката в мрежата.

Попадението на Божиков беше посветено на контузения Ивайло Чочев.

Централният защитник вкара дебютния си гол за България в своя 21-и мач с националния екип.

След гола за България домакините отново се активизираха, като се наложи Николай Михайлов да се намесва още два пъти. Първо в 44-ата минута Рашица беше изведен в наказателното поле и стреля, но Михайлов с една ръка успя да спаси.

Минута по-късно при центриране отляво, централният нападател Мурики отклони към Войвода, но ударът на последния се оказа слаб и Михайлов улови.

След почивката Косово продължи с натиска и отново започна да играе с много динамика, и желание. Публиката на "Фадил Вокри" се оживи, подкрепяйки своя тим. Положенията пред Михайлов не закъсняха, като в 51-ата минута гредата помогна на българския тим.

Топката малко случайно стигна до централния нападател Мурики, който стреля с левия крак по диагоанала, но левия страничен стълб на вратата на Михайлов помогна на българския тим.

Футболистите на Петър Хубчев така и не успяваха да отговорят на агресията на домакините. Те не задържаха топката и рядко си подаваха повече от два пъти един след друг. Нападателите в бяло продължиха да са изолирани, а в средата Костадинов, Славчев и Малинов започнаха да се изморяват.

В 62-ата минута Косово стигна до изравнителен гол след много красиво изпълнение на Арбер Зенели. Фланговият играч овладя топката отляво, преодоля двама в бяло, навлизайки навътре към полето и с плътен изстрел в далечния ъгъл не остави шансове на Михайлов - 1:1.

След изравнителното попадение Петър Хубчев прибягна до дефанзивна смяна. Той извади от терена Спас Делев и пусна вместо него още един защитник - Петър Занев. Към края на мача шанс за изява получиха и най-младите в отбора - 17-годишният Мартин Минчев, който игра и срещу Черна гора и 18-годишният дебютант Валентин Антов.

До края на мача българския тим се отърва. Първо Зенели пропусна от пряк свободен удар, като прехвърли стената, но ударът му беше прекалено фалцов и подмина вратата за късмет на лошо пласирания Николай Михайлов.

В последната минута от редовното време българският вратар спаси нов удар на Рашица.

В Подгорица в другата среща от група А фаворитът Англия постигна втора поредна победа, като този път надигра Черна гора с 5:1. Във втори пореден двубой съставът на Гарет Саутгейт реализира пет гола.

Изненадващо Черна гора поведе още в 17-ата минута, когато Марко Вешович откри. Малко случайно топката се озова в него след грешка на английската отбрана.

"Трите лъва" отвърнаха с две бързи попадения в рамките на девет минути. В 30-ата Майкъл Кийн изравни след асистенция на Рос Баркли. Централният защитник засече центриране от свободен удар и вкара с глава. Девет минути по-късно Баркли изведе англичаните напред след асистенция на Калъм Хъдсън-Одой.

След почивката Баркли се разписа още веднъж, като това стана в 59-ата минута. До края по веднъж вкараха Хари Кейн и Рахийм Стърлинг, оформяйки крайното 5:1.

Дневник