Британските депутати гласуваха вчера да поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към Брекзит, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит.

Поправката бе приета с 329 срещу 202 гласа и ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочи "Франс прес".

Правителството публикува остро изявление след поправката и предупреди, че тя "нарушава баланса" между демократичните институции и създава "опасен, непредсказуем прецедент за бъдещето", пише "Гардиън".

Този вот бе нов удар за министър-председателя Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите. Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите ѝ правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. индикативни (или указателни гласувания), отбеляза "Ройтерс". При такъв вот всеки от депутатите посочва кой от вариантите предпочита.

Мей вече е казвала, че не може да приеме всичко, което идва от парламента. Затова и засега не вижда смисъл от такъв тип гласуване, защото то често дава вътрешно противоречиви сигнали на правителството.

Дневник