Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, ще бъдат лишени от правата си за свободно придвижване, настаняване и социално осигуряване заради законодателство на министерството на вътрешните работи, въведено, за да се регулира имиграцията след Брекзит. За това предупреждава в доклад комисия в британския парламент, предаде "Гардиън".

Въпреки многократните уверения на правителството, че техните привилегии ще бъдат защитени, проучване на съвместната комисия по човешките права, стига до извода, че повече от 3 милиона европейци, живеещи във Великобритания, ще бъдат в състояние на правна неопределеност.

За да се продотврати тази несигурност за правата на гражданите на ЕС, междупартийната комисия, която включва представители от двете камари на британския парламент, е изготвила поправки в законопроекта.

В доклада й се изразява безпокойство, че предложената от правителството схема за регистрация на граждани на ЕС след Брекзит не оигурява физическо доказателство за статута. Комисията освен това се опасява, че има риск хората от уязвими групи да пропуснат крайния срок за регистрация и смята, че техните права не трябва да зависят от регистрация в рамките на определен срок.

Депутатът лейбърист Хариет Харман, която оглавява комисията, коментира: "Говорим за правата на хора, които са живели във Великобритания години наред, дори десетилетия, плащали са в нашата система за социално осигуряване или дори са били родени във Великобритания и са прекарали тук целия си живот".

Гражданите на ЕС трябва да кандидатстват по схемата до 31 декември 2020 г. През януари вътрешният минстър Саджид Джавид заяви: "Дадохме еднистранни уверения на гражданите на ЕС и на техните семейства, пребиваващи в Обединеното кралство, че те ще могат да останат, ако Обединеното кралство напусне ЕС без сделка".

Дневник