Над 300 участници от България, Румъния, Гърция, Словения ще се включат в тазгодишните XXV Международни детско-юношески хорови празници, които ще се проведат в Шумен от 4 до 7 април.

Това издание на Хоровите празници е посветено на 185-та годишнина от рождението на патрона на фестивала Добри Войников и на 160 години от създаването на първия моногласен ученически хор в България.

Днес програмата бе представена на брифинг в общината от организаторите - община Шумен и ЦПЛР – ОДК, заедно с Министерството на образованието и в партньорство с РИМ-Шумен, Филхармонията, които осъществяват за пореден път хоровите празници „Добри Войников“, единствени по рода си в България с принос за развитието на детското и ученическото музикално изкуство.

„Новият момент в тазгодишния фестивал е представянето на духовен концерт от няколко хора в храм „Свето Вознесение“. Това ще стане в последния ден на празниците – 7 април, от 10.00 часа“, съобщи Деница Узунова. Тя уточни, че за концерта в града ще пристигне Негово Високо Преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който ще благослови участниците.

В църковния концерт ще се включат пет детско-юношески хора от Шумен, Варна, Бургас и два от Румъния. „7 април е рождената дата на проф. Венета Вичева и концертът е в нейна памет“, каза Узунова.

„Сред акцентите на фестивала са хоровото ателие, което заедно с филхармонията ще представи нова вокално-симфонична творба „Младежка меса“ от младия словенски композитор Тине Бец, написана специално за нас и на гала-концерта тя ще бъде премиерно изпълнена“, допълни Узунова.

По време на празниците ще има и творческа среща с композитора проф. Николай Стойков, на която ще бъде представена монографията „Хоровите послания на Николай Стайков“ с автор Николина Кротева. „Проф. Стайков написва една от емблематичните песни „Урок по гъдулка“, посветена на хор „Бодра песен“ и през цялата й творческа кариера тя пчели над 30 награди на 18 хорови конкурса“, уточни Узунова. По време на празниците ще бъде представена и изложба със снимки от изданията на конкурса, летописи, афиши и др.

XXV Международни детско-юношески хорови празници ще се проведат в три концертни дни. Всяка вечер от 18 ч. на 4, 5 и 6 април в ДКТ „Васил Друмев“ ще бъдат представени участниците във фестивала със своя концертна програма. Фестивалът ще бъде открит от хор „Бодра песен“, а на финалната вечер ще звучи „Младежка меса“ изпълнена от хоровете, участници в празниците.

Гостите на фестивала ще имат и функция на комисия, която ще връчи дипломи за участие и наградата на фондация „Венета Вичева“ за диригентско майсторство.

Домакинството на XXV Международни детско-юношески хорови празници струва на общината към 20 000 лева.

ШУМ.БГ