Служителите на група „Охрана на обществения ред“ към РУ- Шумен Константин Димчев и Стефан Станков са сред отличените полицаи в десетите награди за магистрати и полицаи „Джовани Фалконе“. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Наградите се връчват под мотото „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, а официалната церемония по връчване на призовете бе днес в Благоевград. 

Константин Димчев и Стефан Станков получиха отличия за последователната си работа по охрана на обществения ред и противодействие на престъпления свързани с притежание и употреба на наркотични вещества. С действията си те дават  пример за добросъвестно изпълнение на служебните задължения, а превенцията на престъпни деяния, свързани с наркотични вещества, е сред приоритетите за ежедневната им работа.

През 2018 година в екип Константин Димчев и Стефан Станков са установили и задържали над 30 лица, които държат или разпространяват наркотични вещества. Престъпленията, по които са започнати досъдебните производства за разпространение или притежание на наркотични вещества или техни аналози са разкрити по време на патрулирането на полицаите в съответните райони на гр. Шумен, за които отговарят.

Димчев работи в системата на МВР от 12 години, а Станков - от шест. Казват, че знаят кои са хората, които „залитат“ към употребата на наркотични вещества, познават си добре районите и контингента. Споделят, че се доверяват на интуицията си, когато извършват проверки. „За толкова години  работа на улицата съм се научил да разпознавам  хората, които са употребили наркотици само по погледа. За огромно съжаление все по-често са случаите, в които рязко спада възрастовата граница и установяваме ученици в 7,8 клас, които или притежават или употребяват наркотични вещества или техни аналози“, обяснява Димчев.

Стефан Станков допълва, че сред тези, които срещат на улицата най-страшни са хората, които употребяват „чай за пушене“. „Те са изключително  опасни, неконтролируеми и често агресията им е насочена към най-близките хора. Не изпускаме нито един момент, в който да им обясняваме за  вредата от употребата на наркотични вещества, даваме им примери за хора, които са се лекували в психиатрични болници, които са  посягали на родителите си. За съжаление има и случай с летален изход“, разказва  полицай Станков.

Константин Димчев споделя, че когато задържат непълнолетен за притежание на наркотични вещества е доста трудно да се обясни на родителите, защо детето им ще бъде задържано. „В повечето случаи те не знаят с какво се занимава и в една такава ситуация се чувствам изключително неловко. Считам, че родителите трябва да намират повече време  и да наблюдават поведението на децата си. Често са споделяли, че посягат към дрогата в трудни за тях моменти. Други го правят, за да бъдат „модерни“ или от притеснение,  че ако не пушат „чай“ или марихуана ще ги отхвърлят от средата им, от компанията, допълва полицай Димчев. 

ШУМ.БГ