След три загубени финала Лионел Меси не се е отказал от мечтата си да изведе Аржентина до триумф в Копа Америка. Звездата на тима ще участва в турнира на Южна Америка през лятото, потвърди треньорът на аржентинците Лионел Скалони.

"Лео ще бъде с нас на Копа Америка. Очевидно е, че ще играе. Той дава максимума от себе си във всеки мач на Аржентина и винаги иска да се представяме добре. След мача с Венецуела говорихме за това как е минала срещата, а не за бъдещето", каза треньорът Скалони.

Меси се завърна в националния тим през март, взимайки участие в приятелския мач с Венецуела (1:3). Петкратният носител на "Златната топка" не беше играл от световното първенство в Русия. Той има 129 мача и 65 гола за родината си, като е трети по мачове след Хавиер Маскерано (147) и Хавиер Санети (143) и е водещ реализатор.

Меси има общо четири участия в надпреварата, като с него Аржентина стигна до финалите през 2007, 2015 и 2016 г., но загуби от Бразилия и два пъти поред от Чили с дузпи. През 2011 г. Аржентина отпадна на четвъртфинал, при това отново след изпълнение на 11-метрови удари.

Нападателят има 32 трофея с клубния си тим "Барселона", но с националния тим търпи разочарования. Освен трите загубени финала в Копа Америка, той има загуба и на финала на световното първенство през 2014 г. от Германия.

Все пак през 2008 г. Меси спечели олимпийски медал с Аржентина.

В предстоящата Копа Америка Аржентина ще бъде в една група с Колумбия, Парагвай и получилият специална покана Катар. За четвъртфиналите се класират първите два от трите групи и двата най-добри тима, заели третите места. Турнирът ще се проведе между 14 юни и 7 юли в Бразилия.

Аржентина има 14 титли от Копа Америка (заема второ място след Уругвай с 15) и общо 14 загубени финала.

Дневник