Шумен ще бъде домакин на работна среща по проекта „Европоли – иновативен подход „отдолу-нагоре“ за борба с евроскептицизма чрез работа в мрежа“. Тема на форума, който ще се проведе в града от 1 до 3 април, е мобилността в Европейския съюз и възможностите, които улесняват пътуването на хора.

Това съобщи на пресконференция днес Женя Добрева, гл. експерт в отдел “Култура, младежки дейности и спорт” в община Шумен.

Проектът представлява опит за преодоляване на поколенческите различия между „родители“ и „деца“, и по-конкретно между евроскептично настроените „стари“ и проевропейски настроените „млади“, посредством работни срещи между представители на партньорските организации и с активното участие на местното население.

Освен община Шумен, партньори са община Медина дел Кампо /Испания/, община Фано /Италия/, Университета по изкуства в Търгу Муреш /Румъния/, община Солньок /Унгария/, Младежки център Веление /Словения/ и община Макарска /Хърватска/. Водеща организация по проекта е Чентро Диего Фабри от италианския град Форли.

Участие на срещата в Шумен ще вземат организации, работещи активно по „Еразъм+". Ще бъдат представени различни възможности, разработени от ЕС, улесняващи придвижването на хора в рамките на Съюза. Доброволци от Общински младежки съвет, със съдействието на информационен център „Европа директно“, ще организират и проведат  дебат между ученици, който има за цел да разкрие предимствата от членството на България в ЕС. Участие в работната програма ще вземат и ученици от СУ „Йоан Екзарх Български“ –  училище-посланик на Европейския Парламент, които ще изведат на преден план важността от активното гласуване на предстоящите европейски избори.

Проектът е разработен по програма „Европа за гражданите“, и е финансиран  директно от Европейската комисия. Бюджетът за Община Шумен като партньор по проекта е 26 000 лв., които покриват всички разходи за участието й.

ШУМ.БГ