Кметът на община Шумен Любомир Христов прие днес делегация от Якутия, водена от първи заместник-министър по въпросите на външната политика Владимир Николаевич Васильев. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Поводът на посещението е откриването на бюст - паметник в Двора на кирилицата в Плиска на именития якутски писател, просветител, философ и ясновидец Ексекулеех Елексей.  

В делегацията са включени проф. Прасковья Сивцева-Максимова, директор на Института „А. Е. Кулаковски“, Прокопий Бубякин, представител на якутски медии,  Степан Степанович Соров, представител на местната власт, кмет на якутска община. В делегацията е и Лариса Кулаковская-Велисавлевич, внучка на писателя, която ще открие паметника на дядо си.

Участващите в срещата се обединиха около темата за култура и приноса на българите дали кирилицата на света. Проф. Прасковья Сивцева-Максимова сподели, че в техния институт се преподава и изучава български, че всички много добре знаят, че българите са дали на света кирилицата, и че якутите са много благодарни за това.

„Цялото творчество на Ексекулеех Елексей, както и личната му кореспонденция е на кирилица, макар че за жалост той не доживява въвеждането и като официална писменост в Якутия. Ние сме много развълнувани от факта, че бюст-паметникът на твореца ще бъде поставен на българска земя“,  каза проф. Сивцева-Максимова.

Според заместник-министъра Васильев всички полезни международни контакти тръгват от културните връзки, а те по естествен път водят след себе си и икономическите, а представителят на местната власт Степан Соров изяви желание за побратимяване с Шумен.

Гостите подариха на шуменския кмет гранитна паметна плоча на бележития якутски писател.

ШУМ.БГ